Studij Mediteranske poljoprivrede u Sinju

0
Foto: pixabay.com

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Grada Sinja o izvođenju sveučilišnog preddiplomskog studija Mediteranska poljoprivreda potpisali su u ponedjeljak, 17. siječnja, u sinjskoj Gradskoj vijećnici prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i Miro Bulj, gradonačelnik Sinja. Uz zajednički rad na provedbi studija, Grad Sinj i splitsko sveučilište će surađivati i na osnivanju istraživačkog centra za ispitivanje bilja i poljoprivrednih proizvoda koji bi u budućnosti trebao biti smješten u zgradi „Štalija“, a u planu je i izvođenje praktične nastave studija na poljoprivrednom zemljištu u Sinjskome polju, površine oko 1 hektar.

– Drago mi je da nam gospodin gradonačelnik i njegov tim daju maksimalnu podršku kako bismo zajedničkim snagama mladima pružili šanse za napredak. Naša ideja je osnovati istraživački centar u Sinju kako bi se upravo ovdje učilo o bavljenju poljoprivredom najnovijim tehnologijama, biti primjer da se i ovdje može stvarati vrhunska, svjetska znanost. U ovo vrijeme negativnosti, imamo dobru priču, oslonjenu na  izvanrednu mladost koja teži znanju, stoga sam uvjerenja da ćemo utemeljiti nešto zaista kvalitetno u našoj Provansi. To nije pitanje samo znanja, to je pitanje i demografije, ostanka mladih, pokretanja novih OPG-ova – to je prihvaćanje nečega što nas vodi ka boljitku – ustvrdio je rektor Dragan Ljutić.

Gradonačelnik Bulj je istaknuo kako je danas za Sinj važan dan jer postaje sveučilišni grad.

– Najznačajniji segment za grad Sinj je omogućavanje našim mladim ljudima da studiraju ovdje, da ne odlaze u druge krajeve naše države. Stoga bih želio zahvaliti rektoru Ljutiću i njegovim suradnicima na velikom zalaganju u smislu utjecaja Sveučilišta u Splitu na širu lokalnu zajednicu, našeg najboljeg sveučilišta na brojnim svjetskim ljestvicama. Najveći potencijal Dalmatinske zagore je poljoprivreda, a  Grad Sinj i splitski bazen su nerazdvojivo tijelo bilo u ekonomskom ili gospodarskom smislu – kazao je gradonačelnik Bulj, pridodavši kako se upravo u korona krizi bitnim pokazala samodostatnost u proizvodnji hrane, ali i energetike te vodnog bogatstva, što su upravo i veliki potencijali Cetinskog kraja.