Supetarska gradonačelnica osudila napad i uskratila donaciju ‘Torcida kupu’

0

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković u izjavi za Radio Dalmaciju oštro je osudila napad koji se jučer dogodio u Supetru. Naime, 20-tak nasilnika napalo je skupinu od četvorice mladića i jedne djevojke zbog toga što su čuli da neki od njih pričaju srpski.

U pitanju su sezonski radnici koji su se vraćali iz noćnog izlaska. Napadnuti su trojica Slavonaca, jedan Bračanin i djevojka iz Varaždina. ‘U svoje ime i ime Grada Supetra oštro osuđujem napad. Svaki čin nasilja je neprihvatljiv, a naročito da se ovako nešto dogodi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom. Grad Supetar je uvijek bio i bit će tolerantan i otvoren. za sve koji žele doći i posjetiti naš grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz SUpetra. Ipak ostaje gorak trag jer se ovaj napad dogodio u našem gradu. Kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida kupa, iako se napad nije dogodio za vrijeme turnira, odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju je ne možemo poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Svim ozlijeđenima želim brz oporavak, a institucije pozivam da počinitelje kazne najstrože, bez imalo milosti.’

Splitska policija izvijestila je kako je uhitila dvojicu napadača.

‘Policijski službenici su upućeni na mjesto događaja. Utvrđeno je da je više osoba napalo skupinu od pet mlađih osoba (26-godišnjaka, 26-godišnjakinju, dvojicu 21-godišnjaka i jednog 22-godišnjaka), koje su tom prilikom lakše ozlijedili.

Ubrzo nakon događaja u Supetru je uhićen 22-godišnjak, zbog sumnje da je sudjelovao u napadu i tom prilikom ozlijedio 26-godišnjaka. Kod 22-godišnjaka je utvrđena alkoholiziranost, te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U Splitu je uhićen 19-godišnjak, također zbog sumnje da je sudjelovao u navedenom događaju, te je priveden u službene prostorije.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv 22-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju, na štetu 26-godišnjaka, a tijekom večeri će biti predan pritvorskom nadzorniku. Osim kaznene prijave, protiv njega, kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su Optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, obzirom da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, u cilju pronalaska i procesuiranja ostalih sudionika događaja.’