Šušur i rapsodija okusa na splitskoj Peškariji: Otvorene Štorije o’vina

0
Foto: PR

Uz puno šušura, vrhunskih dalmatinskih vina i poznatih lica, u Splitu je na Peškariji otvorena jedinstvena manifestacija Štorije o’vina, u sklopu prvog Mjeseca gastronomije – Štorije o’spize.

Svi koji su se sinoć zatekli u gradu pod Marjanom imali su priliku počastiti nepca vrhunskim kapljicama koje pričaju priču o Dalmaciji, a da budu i ispričane pobrinuli su se Grad Split i splitska Turistička zajednica, organizatori Mjeseca gastronomije.

‘Cilj nam je bio vratiti se tradiciji, jer se pomalo zaboravlja, a svi gosti nam upravo zbog nje dolaze. Oni žele čuti, vidjeti i okusiti ono što mi jedemo, kako živimo. Kultura jela i pića je iznimno bitna kultura, a budući da smo mi grad bogate kulturne i prirodne baština onda je logično da se ovdje održava ovakva manifestacija’, poručila je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice koja je ovom prilikom istaknula da prema kvaliteti vina stojimo uz bok razvikanim vinskim destinacijama – Francuskoj i Italiji:

‘Mi smo u samom vrhu po kvaliteti, samo nažalost nedostaje marketing. Naši vrijedni ljudi nemaju vremena pričati priče zato netko treba prepoznati njihov trud i pričati o tome’.

Neno Marinov, jedan je od vrijednih vinara, a na Peškariji je Splićanima i brojnim turistima predstavio svoje organsko vino iz Primoštena. ‘Eko proizvodnja bez ikakve kemije, nema kvasca, nema sumpora, grožđe je neprskano. Kad kažeš u Americi da grožđe nije prskano, onda misle da to nije moguće. Nema mehanizacije, sve radimo ručno’, objašnjavao je Marinov, a okupljenima je otkrio i najvažniji sastojak uspjeha: ‘Nema ničega na svijetu bez ljubavi…’

Ljubitelji vrhunske kapljice uživali su i u nagrađivanom Pošipu OPG-a Milan Ivica, vinara iz Kaštel Novoga. ‘Po čemu je moje vino posebno? To je teško opisati, treba ga kušati, to je nešto što mami. Nakon što se popije može se samo pjevati’, uz osmijeh je dometnuo Milan.

S više vrsta vina stigao je Ivan Kovač – Matela iz Kaštel Sućurca, a s njim i njegova desna ruka – kći Matija Kovač: ‘Moja uloga je više u vinarstvu nego vinogradarstvu. Otac me uči svim tajnama…’

Mlade i nešto starije, a sve redom vrsne vinare došli su podržati i brojni poznati Splićani.

‘Pomagao sam pokojnom ocu raditi vino, na prirodni način. To je bilo samo za potrebe naše obitelji’, otkrio je glazbenik Tedi Spalati, kao i da je po pitanju vina jako zahtjevan.

‘U vinogradu mog barbe sve smo radili ručno, gnječili grožđe nogama. Bilo je super zabavno, dijete sam bila, ali pamtim kao da je jučer bilo. Cijela ta priča oko vina mi se sviđa’, ispričala je dizajnerica Anamarija Asanović.

‘Dobro je da nešto naše, autohtono predstavljamo drugim ljudima. Kroz pjesmu je to malo teže zato što je glazba, kad je izvoziš u svijet, na neki način ograničena jezikom, ali kad je o spizi i vinu riječ – okus je čulo koje je poznato svim ljudima’, rekao je Tomislav Mrduljaš, glazbenik i direktor Splitskog festivala.

Uz finu kapljicu uvijek ide i dobar zalogaj. Na bancima splitske Peškarije tako će se tijekom cijele manifestacije nuditi i domaće delikatese poput soparnika, pršuta i sira u organizaciji splitske tvrtke Žnjan d.o.o. Kao i vina, mogu se kupiti po posebnim festivalskim cijenama.

Kroz degustacije, i danas će se na istome mjestu od 18 sati pričati Štorije o vinima, a nastavak je zakazan za idući tjedan, u petak i subotu. Splićani i njihovi gosti u međuvremenu, sve do kraja listopada, mogu uživati u posebnoj ponudi 20-ak restorana, ambasadora splitske gastro scene. Adriatic Sushi&Oyster Bar, Baza food bar, Biberon sushi bar, Bepa, Brasserie on 7, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Konoba Marjan, Konoba Laganini, Maestro Grill Club, Noir, Olive Tree, Pandora Greenbox, Professor Thrill, Štorija, Šug, Trattoria Tinel – sudionici prvoga Mjeseca gastronomije – Štorije o’spize nude mediteranske menije po povoljnijim cijenama. Rastu zazubice od samog pogleda na njihovu ponudu koju možete pregledati OVDJE.