Svaki treći 16-godišnjak u Hrvatskoj puši, svaki drugi pije alkohol

0
Foto: Pixabay

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) za 2015. godinu pokazuje da među mladima od 16 godina u Hrvatskoj ima 33 posto pušača.

54,7 posto hrvatskih 16-godišnjaka pilo je alkohol u zadnjih 30 dana, a 22,5 posto učenika barem jednom u životu probalo je drogu, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja  u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 2558 hrvatskih učenika, po prvi je puta sadržavalo i pitanja o uporabi interneta i raširenosti kockanja, te pokazalo kako mladi najviše vremena koriste na društvenim mrežama, ali i da se vole kladiti za novac.

Kad je riječ o pušenju, u Hrvatskoj 37,9 posto učenika nikad nije pušilo dok je njih 62 posto imalo to iskustvo. S postotkom od 33 posto trenutnih pušača, Hrvatska je na samom vrhu među 48 zemalja koje sudjeluju u istraživanju, s Italijom, Rumunjskom i Bugarskoj. Prvu cigaretu najviše učenika zapalilo je u dobi od 13 godina,

Podaci o konzumiranju alkohola pokazuju da je 92 posto učenika probalo alkohol,dok je pijanstvo iskusilo njih 15,7 posto.Istraživanje pokazuje da je 22,5 posto učenika barem jednom u životu probalo drogu, a najčešće (21,5 posto) su konzumirali kanabis. U Hrvatskoj je prisutan izraziti trend porasta dostupnosti kanabisa.