Sve na jednom mjestu: Uskrsne marende po Dalmaciji

0
Foto: solin.hr

Uskrsni doručak i ove godine na Uskrsni ponedjeljak organiziraju brojna mjesta u Dalmaciji.

U Splitu od 11 sati na sam Uskrs 21.04. ne propustite “Uskršnje slasno jutro”. Očekuje vas tradicionalna podjela 1.000 sirnica, 1.000 čaša prošeka i šarenih pisanica uz bend “Transacoustic” od 12 sati. Na Uskrsni ponedjeljak 22.04. od 12 sati kreće koncert duhovne glazbe na centralnoj pozornici na Rivi. Nastupa Combo project bend.

U Pakoštanima ne propustite “Uskršnju marendu” koja se sad već tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak. Na Rivi od 9 sati sprema se marenda sa šparogama, bobom, žutenicom te tradicionalnom pogačom, sirom i šunkom uz prezentaciju zečića, pilića i praščića.

Vodice i ove godine u centru na Rivi kod bunara od 10 sati počinju svoju Uskršnju feštu, zanimljivo je da doručak poslužuju žene odjevne u vodičke narodne nošnje.

Uskršnji doručak 22.04. (ponedjeljak) od 10 sati održat će se i u Orebiću, na Trgu Mimbelli. Ugostitelji i OPG-ovci će izložiti svoje delicije i likere, a glazbom će vas zabaviti Klapa Nava i Duo Sol.

I Makarska organizira uskrsni doručak koji će 22. travnja, na uskrsni ponedjeljak, na Trgu 156. brigade Hrvatske vojske okupiti najbolje kuhare gradskih hotela i restorana. U prezentaciji tradicionalne uskršnje ponude pomoći će i FA Tempet i umirovljenice, a za glazbenu kulisu pobrinut će se Đani Stipaničev, Nera Gojanić i Gordana Pavić. Početak je u 10 sati.

Murter će u ponedjeljak biti domaćin uskršnjeg gastro eventa i to na Trgu Rudina s početkom u 10 sati. Posjetitelji će tako, umjesto uobičajenog doručka tradicionalnih jela, imati priliku kušati namirnice iz takozvane ‘bakine kuhinje’ te niz varijacija na temu uz dašak trendovskih, dizajnerski šarmantnih jela. Prije kušanja jela, u Murteru je običaj razmaziti nepce čašicom likera ili rakije. Najcjenjeniji su ljekoviti likeri od mirte, višnje, oraha, ruže, rogača te rakije lozovača i travarica.

Tradicionalni Uskršnji doručak u Drnišu održat će se u ponedjeljak na Poljani s početkom u 11 sati, a posjetitelje očekuje i bogat popratni program. U sklopu tradicionalnog doručka nastupit će Puhački orkestar Drniš, a posjetitelji će moći razgledati izložbu dječjih radove Dječjeg vrtića Drniš.

Šibenčani će moć guštati u Uskršnjem doručku (21.04.) ispred zgrade županije na Trgu Pavla Šubića, između ostalog uz šibenski specijalitet FRITAJU – koja se pravi od 5.000 jaja, pancete i šparoga. Svečana povorka predvođena Gradskom stražom kreće s Trga kralja Držislava, ispred Kazališta u 10.15 sati, a program na Trgu Pavla Šubića I počinje u 10.30 sati. Na trgu će biti izložena i velika uskrsna pisanica koju je prepoznatljivim šibenskim motivima oslikala akademska slikarica Maja Vukina Bogović.

Uskršnji doručak organiziran je i u Pločama u ponedjeljak 22. travnja. Početak je u 10 sati ispred crkve Kraljice Neba i Zemlje.

U Sinju se 22. travnja, na Uskrsni ponedjeljak, po treći put organizira Uskrsni doručak na otvorenome. Sve započinje u 11 sati na Šetalištu Alojzija Stepinca. Bit će pripremljen raskošan blagdanski stol sastavljen od tradicionalnih jela koja se pripremaju za uskrsni doručak, poput kuhanih jaja, šunke, dalmatinskog pršuta, sirnica, fritula i ostalih prigodnih slastica. Pored gastronomske prezentacije uskrsnih jela, bit će upriličen i zabavni dio programa. Uz nastup Sinjskih mažoretkinja, posjetitelji će imati priliku uživati u pjesmama Dječjeg i Mješovitog zbora grada Sinja, te KUD-a Vrilo.

Na rivi u Rogoznici u nedjelju će se osim tradicionalnog Uskršnjeg doručka održati i ‘Oldtimer promo tour’. Svi koji dođu imat će priliku vidjeti 35 izvanrednih vozila. Najstariji među skupocjenim oldtimerima bit će Dodge Roadster iz 1924. godine.

Uskršnji doručak održat će i na otoku Pagu. Sve počinje u nedjelju 21. travnja na Trgu Petra Krešimira IV nakon sv. Mise. Uz blagdansku trpezu nastupit će Gradska glazba Pag. U 20 sati na Trgu Petra Krešimira IV Uskrs će uljepšati članovi klape Sol.