Sve što trebate znati o pametnim ugovorima doznali smo od inicijatora BlockSplit-a

0

Tehnološke inovacije mijenjaju način na koji poslujemo tempom koji je bez presedana u povijesti. Jedan od najboljih primjera tih munjevitih promjena su pametni ugovori, pokretani blockchain tehnologijom.
Pametni ugovori su programske skripte koje automatiziraju radnje specifične za ugovorni odnos između dvije strane. Ne sadrže pravni jezik, uvjete ili sporazume već samo kod koji izvršava radnje – kada su određeni uvjeti ispunjeni.

Nick Szabo, američki računalni znanstvenik koji je izumio virtualnu valutu nazvanu “Bit Gold”, definirao je pametne ugovore kao računalne transakcijske protokole koji izvršavaju uvjete ugovora.

Koriste se kako bi ponudili pouzdanu, neutralnu i transparentnu alternativu posredničkim institucijama koje svi koristimo, kao što su banke, burze, mjenjačnice, registri ili sudovi.

„Pametni ugovori smanjuju potrebu za posrednicima kao i mogućnost manipulacije podacima, povećavaju povjerenje između ugovornih strana zbog potpune transparentnosti, ali i smanjuju troškove te omogućuju sklapanje poslova širom svijeta bez obzira na zemljopisne ili vremenske razlike.“ – kaže Tomislav Mamić, suosnivač BlockSplit konferencije, koja će krajem svibnja u Splitu okupiti stotine blockchain stručnjaka i entuzijasta.

Prednosti pametnih ugovora laiku je najjednostavnije objasniti primjerom.

Recimo da imate eure i želite kupiti dolare. U tradicionalnom svijetu, pošaljete eure mjenjačnici, a ona vama pošalje dolare. U slučaju da to ne učini, morate potraživanje utjerati na sudu.

Korištenjem pametnog ugovora, ovo se može sigurnije izvesti.

Pametni ugovor vam omogućava da u njemu deponirate eure i postavite funkciju da se ti euri automatski isplate onomu tko u isti pametni ugovor deponira dovoljan iznos dolara. Zatim dolare sebi isplatite na račun.

Korištenjem pametnog ugovora, euri su pod našom kontrolom sve dok se ne dogodi uplata dolara. Ne trebamo strepiti hoće li dolari biti isplaćeni. Jednako tako, kupac eura može biti siguran da će, kada uplati dolare, u istoj transakciji dobiti na svoj račun eure.

Ako je pametni ugovor dobro napisan, situacije u kojima jedna strana prevari drugu nisu moguće te nema rizika ni potrebe za sudom.

„Transparentnost je ključna prednost pametnih ugovora. Svaka transakcija i donacija evidentirana je u blockchainu, što osigurava potpunu transparentnost i povjerenje.“ – kaže suosnivač BlockSplita Antonio Perić-Mažar te ističe kako pametni ugovori pružaju temelj za potpuno nove modele poslovanja: “Kako su pametni ugovori zapisani na blockchain, svatko ih može pročitati i odlučiti hoće li ih koristiti ili ne.”

Zaključno, pametni ugovori predstavljaju revoluciju u načinu na koji poslujemo i otvaraju vrata bezbrojnim mogućnostima, a BlockSplit konferencija će ponovno biti prilika da se, zajedno sa stručnjacima iz cijelog svijeta, zaroni u ovu i ostale teme iz svijeta blockchaina i web3 tehnologija.