Svečanost za znanstvenike CERN-a u Splitu

0

Republika Hrvatska postala je u četvrtak 28.veljače i službeno pridružena članica najvećega istraživačkog laboratorija na svijetu – Europskoga laboratorija za fiziku čestica (CERN). Jedan od uvjeta pristupanja bio je značajan znanstveni kapacitet, kojem su posebno doprinijeli splitski znanstvenici kojima će rektor danas dodijeliti zahvalnice za doprinos razvoju i prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

Sveučilište u Splitu, preko svojih sastavnica Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta  (PMF) sudjeluje u istraživanjima na CERN-u još od 1993. Suradnju je započela mala entuzijastična grupa fizičara, prof. dr. sc. Željko Antunović, prof. dr. sc.  Mile Dželalija, prof. dr. sc.  Nikola Godinović, prof. dr. Ivica Puljak i Ivica Sorić, dipl. ing. na poziv svjetski poznatog znanstvenika Daniela Denegrija.

Kao rezultat suradnje s CERN-om, objavljeno je više od 1100 znanstvenih radova indeksiranih u Web of Science (WOS), koji su citirani  više od 47 000 puta. To čini oko 13% svih radova Sveučilišta u WOS-u te oko 35% svih citata te trajno doprinosi prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.  Na temama vezanim uz istraživanja na CERN-u stečeno je 5 doktorata iz područja fizike i 2 u području računalnih znanosti, a 3 doktorata su u izradi. Najvažnije postignuće je sudjelovanje u otkriću Higgsovog bozona, u kojem je značajnu ulogu imala i splitska grupa, pod vodstvom Ivice Puljka, koji je pritom koordinirao grupu od stotinjak znanstvenika iz cijelog svijeta.

Među znanstvenim skupovima i školama posebno se ističe prestižna svjetska konferencija iz područja fizike elementarnih čestica i astročestične fizike “LHC Days in Split”, koja se od 1996. održava svake dvije godine u Splitu. Suradnja s CERN-om doprinijela je promociji i popularizaciji znanosti kroz više od 500 događanja. Primjerice, zahvaljujući „Međunarodnim istraživačkim danima za učenike“ više od 2000 hrvatskih srednjoškolaca upoznalo se sa znanstvenim istraživanjima na CERN-u. Značajan je i doprinos kvaliteti studija jer se studenti kroz izradu projektnih zadataka, završnih i diplomskih radova upoznaju s najnovijim metodama i tehnologijama. Dodatno, kroz CERN Summer Student program i stipendiju, studenti diplomskih studija imaju mogućnost provesti nekoliko mjeseci na CERN-u i raditi na znanstvenim projektima. Na PMF-u će se od iduće akademske godine nuditi  upis smjera Astrofizika i fizika elementarnih čestica, koji će uz razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama omogućiti i primjenu modernih metoda analize podataka.

Dosadašnja suradnja uspješno se odvijala zahvaljujući potpori Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Veleposlanstva Republike Francuske. Ulaskom Hrvatske u CERN stekli su se svi uvjeti da suradnja postane još snažnija. Našim se studentima sada pruža mogućnost dobivanja CERN-ove stipendija za doktorate iz područja tehničkih znanosti.  Postoji i mogućnost uključivanja IT tvrtki koje se sve više razvijaju u našoj županiji kako bi se bavili primjenom i razvojem najnovijih tehnologija. Sve to će omogući dodatan razvoj znanosti i gospodarstva.