Sveučilišna knjižnica udomit će djela Vaska Lipovca

0

Velika ostavština hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca, koji je od 1967. živio i radio u Splitu, napokon će “izaći” iz njegovog atelja u Vukovarskoj ulici i postati svima vidljiva.

30-ak odabranih radova , vrijednih pola milijuna eura , izložit će se od studenog ove godine u galeriji sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice, te će Splićani, ali i turisti imati priliku pogledati njegov bogat opus ne čekajući, kao do sada , manifestaciju Noć muzeja i Dane otvorenih vrata Ateljea.

Dio je to projekta VAL , čija realizacija je otpočela potpisivanjem sporazuma o suradnji splitskog Sveučilišta i udruge Vasko Lipovac.

Cilj je daljnja promocija i popularizacija djela Vaska Lipovca kroz stručno i znanstveno izučavanje , zatim poticanje i razvoj novog pristupa u menadžmentu u kulturi, te posebno afirmacija mladih znanstvenika i umjetnika kroz aktivnosti Projekta.

Idejni začetnik projekta je Nikša Jajac, a sporazum su danas u Lipovčevu atelju potpisali rektor Svečilišta, Šimun Anđelinović i predsjednik udruge , Marko Lipovac.

Tajnik udruge Mario Lipovac istaknuo je kako je riječ o iskoraku kao zalogu za budućnost:
” Ovaj iskorak koliko god da je važan ne predstavlja konačno riješenje brige oko baštine Vaska Lipovca, jer i dalje ostaje potreba da smjestimo to u adekvatan prostor, ali sigurno je značajno to što ćemo, nadam se uspješno, pripremit i obradit, valorizirat Vaskov rad za jedan takav , nadam se, budući iskorak.”

Vrijeme je da Sveučilište preuzme poziciju inovativnosti i kreativnosti u kulturi – rekao je rektor Anđelinović:
“Ono što vas zapljusne ovdje kad dođete u prostor, onda vidite 50 godina kreativnosti. Ako će se dijelić te kreativnosti preliti na Sveučilište, ja ću biti sretan rektor. Smatram da je upravo u kreativnim industrijama budućnost naše regije, povezano sa turizmom i sa drugim granama gospodarstva.”

Split je usporedio s Barcelonom, koja je postala prepoznatljiva preko svojih arhitekata i španjolsko -katalonskog slikara i kipara Miro-a :
“I mislim da naše Sveučilište i naš grad može iz te sinergije postići svoje brendiranje i svoju prepoznatljivost. Već iduće godine ćemo pripremiti projekte upravo iz toga, kako iz kulturnih sadržaja stvoriti priču koja će biti prepoznata od naših gostiju. Smatram da će splitsko Sveučilište zajedno sa kreativnošću Vaska Lipovca poletit kao i njegove golubice.”

Kvalitetna interakcija Sveučilišta i fundusa Atelja Vaska Lipovca postići će se i kroz razne radionice i seminare, nastavnu komponentu, oplemenjivanja prostora Kampusa skulpturama, te gospodarskim pojektima, a prorektor za kulturu Branko Matulić dodao je kako je umjetnost spojila i dva UNESCO-va grada, rodni grad umjetnika Kotor i Split.