Sveučilište u Splitu prvo u EU izdalo Europass digitalnu potvrdu

0
Foto: PR; Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Splitu napravilo je značajan iskorak na razini Europske unije u primjeni Europass digitalnih vjerodajnica, kao jedne od mogućnosti koje nudi nova Europass platforma, svojevrsnog europskog alata za digitalizaciju.

Naime, Sveučilište u Splitu je prvo u Europskoj uniji izdalo Europass digitalnu potvrdu te je prva ustanova u Europi koja je u siječnju 2021. uspješno izdala čak 437 digitalnih potvrda o sudjelovanju sudionicima online međunarodne konferencije Week of Innovative Regions in Europe – WIRE 2020, održane u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Sustav digitalnih vjerodajnica je siguran i besplatan sustav, a kako bi ga razvila i testirala Europska komisija je u tu svrhu započela suradnju s državama članicama EU-a i drugim zemljama na pilot-projektu razvoja.
Splitsko sveučilište je jedno od 18 institucija u Europskoj uniji i jedino u Hrvatskoj koje se priključilo projektu pilotiranja Europass Digitally Signed Credentials (EDC).

Europass digitalne vjerodajnice (Europass Digitaly Signed Credentials) dio su nove Europass platforme koja je dostupna od srpnja 2020. godine.

Riječ je o vjerodajnicama koje pojedincu dodjeljuje odgovarajuća ustanova, primjerice sveučilište, kako bi se potvrdio i pružio dokaz o postignutim ishodima učenja te stečenim kvalifikacijama, poput diploma.