Talijanska ribarica kod Visa

0

U četvrtak oko 10 sati praćenjem podsustava za nadzor državne granice na moru unutar teritorijalnog mora Republike Hrvatske uočena je talijanska ribarica

Nakon uočavanja ulaska talijanske ribarice u teritorijalno more Republike Hrvatske od strane Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka informacija je odmah proslijeđena najbližem policijskom plovilu Postaje pomorske policije Split koje je promptno reagiralo i bilo spremno za postupanje.

Prema prvim informacijama ribarica je obavljala ribolov u našim vodama očito krivo procijenivši kako zbog lošeg vremena na moru to može obavljati neometano u hrvatskim teritorijalnim vodama, međutim, hrvatska pomorska policija spriječila je to uzaptivši ribaricu.

Strana ribarica se u ovom trenutku uz pratnju službenog policijskog plovila sprovodi  u luku Vis, te će policijski službenici provesti kriminalističko istraživanje nad zapovjednikom plovila i članovima posade radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti događaja, te podnošenja adekvatne prijave.

Ministarstvo unutarnjih poslova nadzire i štiti državnu granicu na moru uporabom policijskih plovila i tehničkih sustava koji nam omogućavaju kreiranje operativne slike stanja sa podacima dobivenih sa radara i kamera.

Radari i kamere su strateški postavljeni na mjestima sa kojih možemo nadzirati čitavu državnu granicu na moru kao i ukupni morski prostor Republike Hrvatske.

Dovoljan broj policijskih plovila i tehnički sustavi kojima raspolažemo garancija su sigurnosti naše granice kao i cjelokupnog schengenskog prostora i pokazatelj spremnosti na sve izazove u svim vremenskim uvjetima.