Teroristički napadi u središtu Beča

0
Foto: pixabay.com

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada u središtu Beča. Na svim javnim zgradama izvjesit će se zastave na pola koplja. Minuta šutnje održana je danas u podne.

Poginulo je pet osoba. Ukupno je 22 osobe hospitalizirano sinoć u različitim bečkim bolnicama, jedan od njih je preminuo, 14 ljudi je teško ozlijeđeno ali nije životno ugroženo, a na intenzivnoj njezi se nalazi policajac, čije je stanje kritično ali stabilno. Napadač koji je ilegalno oružje nabavio u Slovačkoj bio je osuđivan za terorizam. Uhićeno je 12 u dobi od 16 i 25 godina.

RANIJE

Najmanje dvije osobe, među kojima je jedan od napadača, poginule su u simultanim terorističkim napadima koji su se sinoć dogodili u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova. U napadima je ozlijeđeno najmanje 15 osoba od kojih je sedam u teškom stanju.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada te da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije.

Grad je blokiran a građani Beča pozvani su da danas ostanu kod kuće. Škole će biti zatvorene.

Vjeruje se da je u napadu sudjelovalo desetak napadača a policija još traga za njima.

Sinoć oko 20 sati čula se pucnjava u blizini Schwedenplatza, pa se najprije se mislilo da se radi o napadu na sinagogu. Poslije je potvrđeno da se pucalo na šest mjesta automatskim puškama.

Svjedoci govore kako su napadači pucali po ljudima koji su u velikom broju mirno stajali pred barovima i kafićima večer uoči uvođenja lockdowna.

Američka tvrtka SITE specijalizirana za praćenje islamističkih web stranica citirala je jednog džihadista koji je objavio da je napad u Beču osveta za austrijsko sudjelovanje u koaliciji predvođenoj SAD-om protiv ISIL-a.

Europska unija snažno je osudila simultane terorističke napade u središtu Beča, koje je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao “kukavičkim činom”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je stravičan napad u Beču i izrazio solidarnost austrijskom narodu.