Tjedan indijske kuhinje u Hotelu Park

0

Veleposlanstvo Indije najavljuje Tjedan indijske kuhinje u sklopu obilježavanja Festivala Indije. Nakon održanog prvog tjedna u Zagrebu, tjedan indijske kuhinje nastavlja  se od 17. do 21. veljače u hotelu Park, Split. Hotel Park u idućoj godini obilježava sto godina djelovanja i tim hotela na čelu s direktoricom mr.sc. Silviom Jelavić osmislio je 100 evenata kroz program „Ususret 100 godina hotela Park“. Tjedan Indije je jedan od njih u kojem je partner Veleposlanstvo Indije.

Spomenuti događaj nudi autentične okuse Indije uz prigodno pripremljen meni. Bogatstvo različitih začina i šareni indijski sastojci pripremit će Arun Mathur i Shailendra Raw, dva izvrsna kuhara iz Indije koji su posebno za ovu priliku posjetili Hrvatsku.

Indijska kuhinja ima preko 8000 godina dugu tradiciju koja je bila pod utjecajem različitih kultura što je rezultiralo raznolikošću okusa u regionalnim kuhinjama današnje tzv. moderne Indije. Kuhinja se razlikuje u različitim indijskim regijama ovisno o lokalnoj kulturi i zemljopisnom položaju (blizini mora, pustinje ili planina). Također varira kada je lokalna i sezonska hrana (uključujući voće i povrće) najsvježija. Indijska hrana se između ostaloga servira obraćajući pažnju na detalje, boje i način posluživanja.

U indijskoj kuhinji zastupljeno je mnoštvo ljekovitih začina (za koje danas znanstvenici otkrivaju “čudotvorno djelovanje na zdravlje”, poput sprječavanja nastanka malignih oboljenja, …), kao što su chili, kurkuma, cimet, klin, kumin, hinga (asafotetide), sjeme korijandera, komorača, kardamona i šafrana. Također, teško je zamisliti pripremu najjednostavnijeg indijskog jela bez najmanje pet začina (kurkuma, chili, kumin, sol i garam masala ili sjeme korijandera).

Više informacija o Tjednu indijske kuhinje u Splitu možete pronaći na Facebooku (facebook.com/IndiainCroatia), Twitteru (twitter.com/India_Croatia) i Instagramu (instagram.com/india_in_croatia).