Tomić brončana, Jelić ostala četiri sekunde od medalje!

0

Kristina Tomić osvojila je brončanu medalju na Svjetskom taekwondo prvenstvu u južnokorejskom Mujuu, dok je Matea Jelić nesretno ostala bez odličja.

Nakon što je s četiri uvjerljive pobjede (ukupna bodovna razlika 71:14) izborila polufinale, dvadeset dvogodišnja Zagrepčanka Kristina Tomić izgubila je u polufinalu kategorije do 49 kilograma od nove svjetske prvakinje, devetnaestogodišnje Vanje Stanković iz Srbije, sa 6:12. Tomić je u prethodna dva sučeljavanja sa Stanković izašla kao pobjednica, ali je mlada Srpkinja taktički i tehnički briljirala, te u finalu s 10:5 pobijedila jednako mladu, ali već trofejnu i favoriziranu Tajlanđanku Wongpattanakit, dosadašnju svjetsku prvakinju i brončanu olimpijku iz Rio de Janeira. Tomić je iskoristila priliku koja joj se ukazala odlaskom Lucije Zaninović na porodiljni dopust te se sa svog prvog velikog seniorskog natjecanja vraća s odličjem.

Bivša juniorska prvakinja svijeta, devetnaestogodišnja Kninjanka Matea Jelić, članica splitskog Marjana, stigla je na korak od medalje u kategoriji do 67 kilograma. Eliminirala je s 5:0 iskusnu Španjolku Evu Calvo Gomez, dugogodišnju rivalku Ane Zaninović i aktualnu olimpijsku doprvakinju. Potom je svladala i brončanu s prethodnog Svjetskog prvenstva, Kolumbijku Katherinu Dumar, s 4-2. Odlično je otvorila četvrtfinalni dvoboj s doprvakinjom svijeta i brončanom s posljednjih Olimpijskih igara, Turkinjom Tatar Nur. Vodila je 4:0, ali se u ishod borbe umiješao singapurski sudac. U trenucima kada su obje četvrtfinalistice bile neaktivne, dodijelio je Matei kazneni bod kojim se Turkinja primakla na 4:2. A samo četiri sekunde prije isteka borbe, Matea je dobila još jednu opomenu pa je rezultat izjednačen na 4:4. U dodatnoj rundi Nur je šakom pogodila u oklop Matee Jelić i s 5:4 zlatnim bodom prošla u polufinale koje je na rasporedu u utorak.