Torte izazvale slastičarski rat u Hrvatskoj!

0
Foto: YouTube

Hello Kitty, Spužva Bob, Malci, Mickey Mouse samo su neki od likova u obliku kojih djeca očekuju torte za svoj rođendan. Slastičarne ih žele raditi – postavlja se pitanje imaju li sve slastičarne licencu?

Tvrtka Tomislava Ljutića kupila je licencu za veliku većinu likova iz animiranih filmova. To je dovelo do rata na slastičarskom tržištu jer je javno zabranio njihovo korištenje svim slastičarima. Iako slastičari koji imaju licencu to smiju.

„Gospodin Ljutić nema ekskluzivno pravo da i drugim distributerima istih likova za slastice brani prodaju na hrvatskom tržištu. Kupnjom robe u Italiji kod našeg partnera koji ima licencu, automatski je i mi imamo“ kazao je za Radio Dalmaciju Nino Maretić iz splitskog Zenit Commercea.

Drugim riječima, tko od slastičara ima licencu – može raditi i torte s Disneyevim likovima.

„Ne mogu se više baviti ovom temom. Nismo nikoga tužili, niti to namjeravamo. Svatko neka radi posao kako misli da ga treba raditi. Neka koristi svatko što god hoće. Pokušali smo isključivo apelirati da se nekakav red uvede, a generalno na tržištu nitko ne poštuje ništa“, prokomentirao je Tomislav Ljutić.

“Jučer je Ljutić poslao pismo slastičarima u kojem se ograđuje od toga da on nekome nešto zabranjuje. U početku je zabranjivao, a kasnije je vidio da je pogriješio“ kaže Maretić.

U nastavku donosimo vam dopis koji je jučer upućen slastičarima:

Vezano uz aktualnu tematiku koristim ovu priliku da Vas upoznam sa stavom našeg društva u pogledu prava proizvodnje i prodaje torti sa različitim licenciranim karakterima.

Naš jasan stav je da nema zabrane proizvodnje i prodaje torti sa licenciranim karakterima, a isto tako zalažemo se da svi sudionici na tržištu poštuju intelektualna vlasništva drugih kompanija.

Dakle, naše društvo nema ništa protiv da i dalje proizvodite i prodajete torte sa licenciranim karakterima, ali bismo voljeli da prilikom toga regulirate prava korištenja tuđeg intelektualnog vlasništva.

Na način na koji ćete regulirati ta prava ne možemo niti želimo utjecati, da li je to kroz repromaterijal (slastičarske figure i sl.) ili na neki drugi način to prepuštamo Vama. Smatramo da je svim sudionicima na tržištu interes da usklade svoje poslovanje po pitanju korištenja tuđeg intelektualnog vlasništva.

Tijekom prethodnog tjedna obavio sam nekoliko razgovora sa vlasnicima slastičarni pa i gospođom Dumančić iz Udruge Slastičara grada Zagreba te sam ih upoznao sa gore navedenim stavom, a s njihove strane sam čuo spremnost da reguliraju prava korištenja tuđeg intelektualnog vlasništva. Nikada nismo niti ćemo ikada ikoga prijavljivati niti tužiti i to je naš jasan stav, a isto tako nećemo se baviti kontrolom tržišta.

Vjerujemo u samoregulaciju tržišta i u svijest svih nas sudionika tržišta o potrebi usklađenja poslovanja sukladno propisima.

O našem stavu izvijestit ćemo i Hrvatsku obrtničku komoru, Hrvatski kuharski savez kao i Udrugu Slastičara grada Zagreba. U slučaju potrebe za sastankom stojimo Vam na raspolaganju kao i u slučaju eventualnih pitanja.

Srdačan pozdrav,
Tomislav Ljutić