Tradicionalna regata sv. Duje

0

Proslava dana grada Splita i blagdana njegova zaštitnika Sv. Duju bit će još jednom obilježena tradicionalnom Međunarodnom veslačkom regatom Sv. Duje. Ponajbolji sveučilišni osmerci okupit će se na 17. izdanju veslačkog spektakla u gradu pod Marjanom, a tisuće gostiju uživat će u dva dana regate – u subotu na regatnoj stazi u Spinutu te u nedjelju na splitskoj rivi.

Četrnaest godina zaredom Split je domaćin sportske poslastice kakvom se ni jedna sredina na svijetu ne može podičiti: reprizom Boat Racea, revanšom najboljih osmeraca Oxforda i Cambridgea, i to samo mjesec dana nakon njihove utrke na Temzi. Na ovaj način Split i blagdan Sv. Duje postaju dio najpoznatije sportske tradicije na svijet.

Na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu sudjelovat će 12 muških i 10 ženskih posada, među kojima se zasigurno najviše ističe ekipa Oxforda, koja je na prošlogodišnjoj regati nosila pobjedu u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i na utrci legendi. Tradicionalno, u muškoj konkurenciji nastupit će i ekipa sveučilišta Cambridge, kao i domaći predstavnici: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Dubrovniku te druga sveučilišta iz Europe.

Uz toliki broj sudionika iz cijele Europe, značaj regate u turističkom segmentu je nedvojben. Sve ovo ne bi bilo postignuto bez sjajnog brenda koji regata veže uz svoje ime. Brojni studenti iz cijele Europe s velikim žarom prate londonski Boat Race, ali isto tako i našu regatu, na što smo iznimno ponosni. Naš grad se ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe, i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj“., rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.