Treća večer Pričigina: Vlaška večer i Gibonni

0
Foto: press pričigin

14. izdanje Pričigina pomalo se približava svom kraju, a kako to inače biva, što je kraj bliži sve postaje bolje i bolje.

Treći dan festivala prošao je u znaku najpopularnije i omiljene pričiginske Vlaške večeri, a na temu U nas je tako običaj pričali su Jure Divić (fotograf i književnik, Vrgorac), Marijan Grbavac (glumac amater, Proložac), Ljubomir Gudelj (arheolog i glazbenik, Imotska poljica), Nikola Kujundžić (umirovljeni dekan farmacije u Zagrebu), Vedran Kukavica (novinar, Vinjani Gornji) i Joško Marušić (umirovljeni karikaturist, Katuni), uz moderaciju Mladena Vukovića. Od seksa do bolničke postelje, publika je pomno pratila pričare i od srca se smijala vlajskim putešestvijama.

Da se bez Vlaja i Vlaške na Pričiginu ne može, pokazao je i Zlatan Stipišić Gibonni, koji se pod moderatorskom palicom Ive Anića prisjetio prvih nastupa, jednog jedinog posjetitelja na koncertu u Klisu, pečene janjetine nakon toga, lateks gega i tapiranih frizura. Sve Gibine  punte publika je zbrojila u puno smijeha i gromki aplauz.

Danas, posljednji dan festivala, očekuje nas zatvaranje Pričigina uz vrlo aktualno pitanje Zašto znanosti treba vjerovati?, a na tu će temu svoje priče ispričati sjajni gosti – Saša Ceci (fizika), Monika Herceg (pjesnikinja, popularizatorica znanosti), Tvrtko Jakovina (povijest), Boris Jokić (društvo), Zvonimir Šikić (matematika) te splitski gradonačelnik Ivica Puljak (fizika, astronomija). Program moderira profesor Petar Filipić, poznati makroekonomist, profesor i dekan Ekonomskog fakulteta (2000. – 2004.), autor nekoliko knjiga, predsjednik Izvršnog vijeća općine Split (1985. – 1988.), a pričiginašima najpoznatiji kao barba Pero, idejni začetnik i osnivač Pričigina.