Trogir: Zatvoren drveni most preko Foše

0
Foto: PR

Od utorka, 24. studenog, zatvara se drveni most preko trogirske Foše te se zabranjuje zadržavanje ljudi i povila ispod mosta. Naime, redovnim pregledom utvrđena su značajna oštećenja u konstrukciji, a dodatnim pregledom ovlaštenog inženjera isto je i potvrđeno te je procijenjeno da su nosivost i stabilnost mosta nedostatne zbog čega most nije u adekvatnom stanju za korištenje. U cilju očuvanja sigurnosti i zdravlja građana, Gradska uprava odlučila je do daljnjega zatvoriti most.

Već danas Grad je dogovorio sastanke s više stručnjaka nakon čega će biti donesena odluka o načinu rješavanja ovog problema, s naglaskom da prijelaz na toj lokaciji čim prije bude u funkciji, a najkasnije do početka sljedeće turističke sezone.

Po početku radova na redovitom održavanju drvenog mosta preko Foše u Trogiru, pozvani smo izvršiti vizualni pregled uočenih oštećenja osnovnog materijala lučnih rasponskih nosača, nakon čega smo obavili i sondiranje ostatka konstrukcije mosta za koju smo pretpostavili da je oštećena u istoj mjeri. Sondiranjem i daljnjom analizom dobivenih rezultata, utvrdili smo da je stanje glavnog rasponskog sklopa (para lukova) loše, te da most kao cjelina nema dostatan stupanj sigurnosti u korištenju. Shodno tome smo Naručitelju predložili zatvaranje mosta za korištenje, rekao je projektant Tihomir Šimunović iz tvrtke Kuzmanić & Šimunović projekt.

Most je kao privremeno rješenje izgrađen 2006. godine. S vremenom je postao trajno, no ozbiljnije se u njegovo održavanje počelo ulagati tek 2017. Vremenske prilike ostavile su značajan trag na drvenoj građi.

U zadnje tri godine posvetili smo se održavanju drvenog mosta koliko je bilo moguće, a ovim posljednjim pregledom možda smo spriječili i tragediju. Odluka o zatvaranju mosta sigurno nije najpraktičnija za dio građana, ali s obzirom na to da sigurnost nema alternativu, predstavlja jedinu moguću opciju u ovom trenutku. Nismo se ni mi nadali da će ovakvo nešto biti potrebno, ali ispostavilo se da most ozbiljno prijeti pješacima, a i našim vlasnicima brodica. Najvažnije je da se ne dogodi zlo, a mi smo već krenuli u vrlo konkretne razgovore sa svom uključenom strukom. U međuvremenu, započet će radovi na obnovi starog čiovskog mosta, ne tako davno otvorili smo novi most, sada ćemo obnavljati drveni… Eto, baš nas hoće s mostovima u zadnje vrijeme, ali ključno je da svaki put dobijemo kvalitetnije i trajnije rješenje i zato pozivam građane na razumijevanje i strpljenje, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.