Trump održao Nacionalni molitveni doručak

0

Američki predsjednik Donald Trump bio je domaćin tradicionalnog Nacionalnog molitvenog doručka kojem je nazočila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Tradicionalni 65. Nacionalni molitveni doručak je uz predsjednika Trumpa, te članove Senata i Kongresa SAD-a, okupio i državnike iz 140 zemalja svijeta. Marijana Petir rekla je da je posebnost molitvenog doručka u tome što su državnici cijelog svijeta bez obzira na razlike u razmišljanjima koje imaju, spremni moliti zajedno kako bi približili svoja stajališta za dobro naroda kojima služe, svjesni da je Bog iznad svih nas i da njemu ništa nije nemoguće. Zastupnica Petir istakla je da su zaštita ljudskog dostojanstva, sloboda vjeroispovijesti, borba protiv terorizma i pouzdanje u Boga da upravlja našim srcima prilikom donošenja odluka bile ključne poruke ovogodišnjeg molitvenog doručka.

Inspirira me vidjeti demokrate i republikance da mole zajedno. Toliko se trudimo u svakodnevnom životu da se naš glas čuje na zemlji: aktivni smo na društvenim mrežama, pišemo blogove, no kada molimo, naš se glas čuje na nebu, rekao je glavni govornik, kontraadmiral Berry C. Black, te poručio: Molite za sve ljude, bez obzira na to čitate li Bhagavad Gitu, Kur’an, Bibliju ili nešto drugo.

Svim prisutnima obratio se i američki predsjednik Donald Trump rekavši kako je Nacionalni molitveni doručak jedan od najznačajnijih običaja američkoga naroda te se nada kako će i idućih sedam puta sudjelovati na njemu. Zahvalio je američkom narodu čije su ga molitve provele kroz neka, kako je rekao, jako teška vremena. ’Molim za Vas predsjedniče’, riječi su koje mi uvijek dotaknu srce. Zahvaljujem svim našim vojnicima jer nema veće ljubavi od one kada vojnik položi svoj život za svoju domovinu, obitelj i prijatelje. Upravo te veze odanosti spajaju nas sve u jednu cjelinu”, naglasio je Trump. Ovdje dolazimo iz različitih religija, ujedinjeni u vjeri. Vidimo grozne stvari koje se čine u ime vjere, ali nemaju veze s vjerom. Vjernicima se odsijecaju glave zbog njihove vjere, a odsijecanje glave nismo vidjeli još od srednjeg vijeka. Sve nacije moraju dići svoj glas protiv toga, rekao je američki predsjednik naglasivši da ISIS progoni i napada i muslimane i židove, a nad kršćanima provodi genocid. Najavio je snažan odgovor na to i neumoljivu borbu protiv terorizma.

Rekao je kako Amerika mora ostati tolerantno društvo u kojem su zajamčena vjerska sloboda i sigurnost i kako je njegova dužnost osigurati da su svi u Americi sigurni, najavivši da će unaprijediti sustav kako bi mogli biti sigurni da svi koji dolaze u SAD poštuju vrijednosti američkog naroda.

Na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, na preporuku zastupnice Petir, prisustvovali su i mladi hrvatski političari Klementina Karanović iz Majura, Nikolina Vrbančić iz Karlovca i Tomislav Katanović iz Križevaca, koji sudjeluju i u posebnom programu za mlade političare u Washingtonu.

Posjet SAD-u zastupnica Petir završava u petak, kada će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Washingtonu.