U Banskim dvorima počeli pregovori Vlade i sindikata obrazovanja

0
Foto: n Mehkek / CROPIX

U 15 sati u Banskim dvorima počeo je novi krug pregovora sindikata obrazovanja i Vlade o zahtjevima sindikata za povećanjem koeficijenta 6,11% i o prekidu štrajka. Uoči ulaska u Banske dvore čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić odbacio je spekulacije da sindikati nisu jedinstveni. Sindikate nitko nije uspio razjediniti u ovih mjesec i pol dana, rekao je Stipić i izrazio nadu da će Vlada za sindikate imati novu ponudu, tj. da će ona biti značajno drugačija, kako je rekao.

Stipić kaže kako će svaka ponuda koja stigne od Vlade ići na izjašnjavanje članstvu. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Vlada je pozvala na sastanak. Mi smo i prošli put najavili da ćemo se odazvati i subotom i nedjeljom, u bilo koje vrijeme. Vjerujem da Vlada ima ponudu za koju oni smatraju da je dovoljno dobra da se sutra učenici i učitelji vrate u klupe, a kako će to biti, vidjet ćemo, rekao je Mihalinec.

Čelnica Sindikata učitelja Sanja Šprem kazala je da je koeficijent ključna riječ. Oni su nudili dodatke, a mi inzistiramo na koeficijentu. Koeficijent je ključna riječ koja može danas zaustaviti štrajk, kazala je Šprem.

U Banske dvore pozvani su svi sindikati školstva, a ne zna se tko pregovara u ime Vlade. pretpostavlja se da je na sastanku i premijer Plenković. Na sastanak je stigla i ministrica Blaženka Divjak. S obzirom da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan imamo mogućnost naći brza i hrabra rješenja da što prije učenici krenu u školu. U tom smjeru trebamo svi raditi. Prošli put kad smo razgovarali bilo je riječi i o koeficijentima, a ja stvarno apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da ovi zaostaci u školama su takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja, kazala je ministrica.