U centru Splita osvanule neonacističke poruke!

0
Foto: Radio Dalmacija

Poruke mržnje upućene izbjeglicama osvanule su tijekom noći na dvije lokacije u Splitu. Osim natpisa kod Marjanskog tunela, grafit je osvanuo i u Marmontovoj, jednoj od najpoznatijih splitskih ulica.

U podnožju grafita stajalo je 14/88, što je, pojasnimo, numerološka kombinacija brojeva u širokoj uporabi među neonacistima. Broj 14 označava slogan od četrnaest riječi “We must secure the existence of our people and a future for white children” (u prijevodu: moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za bijelu djecu), dok broj 88 predstavlja pozdrav Heil Hitler, jer je H osmo slovo engleske abecede.

Kako nam je potvrdio Pave Zaninović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita, neonacističke poruke na obje lokacije uklonjene su još tijekom prijepodneva.

 Dodajmo kako izbjeglice i dalje pristižu u Hrvatsku na područje Tovarnika. Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa (HCK) su u prostoru oko policijske postaje u Tovarniku gdje su primljene izbjeglice te im dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine, kazao je u razgovoru za Radio Dalmaciju zamjenik načelnika Općine Tovarnik Jasmin Budinski.

Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj.

S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.