U dramatičnoj borbi Matea Jelić ostala bez odličja na svjetskom prvenstvu u posljednjoj sekundi

0

Hrvatska je ostala bez trećeg odličja na svjetskom taekwondo prvenstvu u Manchesteru nakon još jedne drame u četvrtfinalu.

Nevjerojatno zvuči činjenica da je Matea Jelić u kategoriji do 67 kilograma deklasirala Francuskinju Haby Niare u osmini finala 21:5 koja je svjetska prvakinja, trostruka europska prvakinja i aktualna srebrna sa olimpijskih igara iz Rija da bi potom na za sportaša nemoguće težak način ostala bez medalje. Vodila je protiv Brazilke Titoneli 13:11 na isteku meča, na tribinama je već počelo slavlje, ali je sa istekom vremena u zadnjoj sekundi primila udarac u glavu kojim je Brazilka okrenula borbu na 13:14, a članica Marjana ostala praznih ruku. Treći je to put uzastopno da Jelić na ovakav način ostaje bez medalje na velikim smotrama. Prije dvije godine u Koreji je vodila 4:0 protiv Nur Tatar da bi Nur najprije izjednačila u zadnjoj sekundi, a potom pobjedila na zlatni bod i otišla do naslova svjetske prvakinje. U četvrtfinalu europskog prvenstva prošle godine u Kazanu Matea je pak poražena od Ruskinje Poline Khan nakon što joj je u toj borbi pukla kost u zapešću. Ovog puta je na tribinama doslovno zavladao šok i nevjerica jer je borba praktički bila gotova, Brazilka nije niti imala vremena za posljednji napad i samo je ispucala nogom koja je okrznula kacigu, ali dovoljno da senzori i elektronika registriraju udarac.

Treći je to dramatični poraz u borbama za medalju na ovom svjetskom prvenstvu od hrvatskih sportaša. Lena Stojković je u kategoriji do 46 kilograma vodila u posljednjoj minuti 20:9, a Iranka je uspjela okrenuti borbu i otići do srebrnog odličja, Nikita Glasnović je do 57 kilograma vodila 7:0 i 11:4 protiv Skylar Park da bi najprije Park izjednačila na 11:11 u zadnjim sekundama borbe, a potom na zlatni bod odnijela pobjedu da bi danas Matea Jelić u posljednjoj sekundi nevjerojatnim preokretom sa 13:11 na 13:14 ostala bez medalje.

Lovre Brečić je kao prvi nositelj u prvom kolu bio slobodan, u drugom je pobjedio na prekid Kostarikanca Lusia Diega Moreru Rodrigueza 29:9 da bi u trećem kolu izgubio od Kazahstanca Birimbaya rezultatom 23:18.

Ana Taslak je u prvom kolu kategorije do 53 kilograma poražena od osvajačice odličja, Tajlanđanke Harnsujin rezultatom 10:18 iako je do pred kraj borbe imala egal 10:10.

U kategoriji do 80 kilograma Luka Horvat je nakon pobjede prekidom protiv Pakistanca Nawaza u drugom kolu izgubio od Francuza Bouzida 6:13.