U Hrvatskoj 42 novooboljele osobe, ukupno 1950

0

Danas su potvrđene 42 novooboljele osobe novim koronavirusom. U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 1950 oboljelih osoba, a 869 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 48 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da se pojavilo novo žarište, u Domu za starije u Koprivnici.

Dosad je obavljeno ukupno 27.614 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.670 osoba.

Hospitaliziranih je 314, tri manje u odnosu na jučer. Na respiratoru je 19 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer.

Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz bolnice je 457, 33 više nego jučer, oporavljenih kod kuće je 412, što je 35 više nego jučer.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 869 izliječenih osoba, odnosno 68 više nego jučer.

Beroš je izvijestio da je novo žarište u jednom domu za starije u Koprivnici gdje je 13 pozitivnih korisnika, dva pozitivna zaposlenika i dva pozitivna kontakta.

Osvrnuo se i na istraživanje londonske škole prema kojem je u Hrvatskoj reprodukcijski broj R, koji je najbolji parametar koji pokazuje širenje infekcije, 0,8.

“To znači da jedan oboljeli zarazi jednog u okolini”, naglasio je Beroš, ustvrdivši da to pokazuje kako mjere pokazuju rezultate. Zahvalio je građanima koji mjere poštuju, medijima koji ih komuniciraju i stručnim članovima Stožera koji su ih osmislili.

O Domu u Splitu

Vezano za nalaz zdravstvene inspekcije u splitskom Domu za starije koji je danas trebao biti gotov, Beroš je zbog “kompleksnosti samog predmeta” zamolio vremena još koji dan za adekvatno promišljanje oko njega jer “odluke žele donijeti utemeljeno”.

“Zbog kompleksnosti slučaja, molim vas još koji dan za adekvatno promišljanje jer želimo da odluke budu utemeljene”, rekao je Beroš. “Zamolio sam još nekoliko dana iz tehničkih okolnosti, jer neke osobe su bolesne, neke u samoizolaciji, pa da možemo ih normalno intervjuirati. Ne znam točno kada, sutra, prekosutra, možda ponedjeljak, neće trajati duže od par dana”, rekao je Beroš jer je prije par dana najavio da će izvještaj oko toga što se dogodilo u splitskom Domu objaviti danas.

Nitko nije želio govoriti o mjerama koje će ounačiti popuštanje određenih restrikcija. To bi se trebalo znati sutra na sjednici Vlade.

“Komuniciramo s vama i s javnošću da u momentu kada bude povoljna situacija, da ćemo vrlo pažljivo razmotriti koje bi od mjera koje smo uveli mogli maknuti i govorili smo o tome da ćemo skupa s vladom donijeti plan mjera koje će najmanje smetati epidemiološkoj situaciji, a najviše doprinijeti gospodarskoj situaciji. Vlada će sutra izaći s dokumentom u kojemu će biti faze i datumi”, odgovorio je dr Krunoslav Capak na pitanje kad se točno kreće s popuštanjem mjera.

U zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman jučer je sletio još jedan zrakoplov na izravnom letu iz Šangaja s 58 tona medicinske opreme, što je nastavak kontinuirane dostave zaštitne opreme i opskrbe hrvatskog zdravstvenog sustava u borbi protiv epidemije koronavirusa