U Hrvatskoj danas 8 novozaraženih koronavirusom

0
Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Po troje novooboljelih je iz Požeško-slavonske županije i grada Zagreba, a 2 iz Brodsko-posavske županije. 7 od 8 novooboljelih povezano je s letom Frankfurt-Zagreb 2. svibnja.

Broj novooboljelih u protekla 24 sata je 8 čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2221. Novooboljeli su iz sljedećih županija: Požeško-slavonske 3, grada Zagreba 3 i Brodsko-posavske 2. Do sada je ukupno testirano 50340 osoba, od čega 1603 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih je 4 manje, što znači da je 146 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je 7 na respiratoru. Ukupan broj ozdravljenih je 1850, što je 16 novoozdravljenih u 24 sata. Iz zdravstvenih ustanova ih je otpušteno 711, a kod kuće je ozdravilo 1139 osoba. U protekla 24 sata nemamo novih preminulih pacijenata s koronavirusom pa je broj preminulih i dalje 94, izvijestila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

Epidemiološka situacija u RH je jako dobra. Broj oboljelih nam se zadržava na jednoznamenkastoj brojci. Broj umrlih u odnosu na broj stanovnika nam je jedan od najnižih u Europi i u Svijetu. S tom situacijom trebamo biti zadovoljni. U odnosu na to kako smo pustili ovu “novu normalu”, dopustili smo normalne gospodarske aktivnosti i normalan život naših građana, vrlo pažljivo pratimo tu situaciju. Pratimo što nam se epidemiološki događa, imamo li novih slučajeva koji su vezani uz aktivnosti i djelatnosti koje smo pustili. Mogu reći da nemamo indicija da trebamo razmatrati povratak na staro. Od 8 novooboljelih, 7 njih je vezano uz povratak naših radnika iz Švedske. Bilo da se radi o radnicima koji su se vratili, njihovim obiteljskim kontaktima ili ljudima koji su bili s njima u avionu. Svega 1 slučaj u gradu Zagrebu imamo za koji ne znamo na koji način se osoba zarazila, ali uvjeravam vas da ćemo to vrlo skoro znati. Svi naši izvori zaraze i putevi prijenosa su nam poznati. Epidemiološki potpuno držimo situaciju pod kontrolom, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Dodao je kako je u samoizolaciji trenutno 1085 osoba te da s leta iz Frankfurta 3. svibnja nema zaraženih. Oni nisu u samoizolaciji jer je Stožer donio odluku da se pri prijelasku granica više ne ide u samoizolaciju. Ona je ukinuta svima koji su u posljednjih 13 dana prešli granicu.

Treba li Dom za starije u Koprivnici staviti u karantenu?

Svi slučajevi koji su se dogodili bili su odmah pokriveni od strane epidemiologa. Saznalo se na koji način se osoba zarazila, s kim je bila u kontaktu i svi koji su bili u kontaktu su stavljeni u samoizolaciju. Ako se radilo o djelatnicima, maknuti su s radnog mjesta, pokriveni su i njihovi kontakti. Situacija je pod kontrolom, a karantena u ovakvim situacijama nema smisla. Ne znam koliko je ukupno osoba u tom Domu preminulo. U cijeloj Europi je oko 60%, u nekim zemljama i više, preminulih iz Domova za starije. Kod nas je ta situacija nešto drukčija, nešto ih je manje. Bitno je da se u svim domovima u kojima se dogovio proboj epidemološka reakcija bila izuzetno brza. Razdvojeni su pozitivni od negativnih. Imali smo dovoljno prostora u bolnicama za njihovu hospitalizaciju. Najveći broj njih je hospitaliziran i maknut iz domova, osim onih koji su bili u opservaciji da se vidi jesu li pozitivni ili nisu. U svim Domovima su reakcije bile izuzetno brze, situacija se riješila brzo i na adekvatan način. Dosta ovisi i o komorbiditetu tih osoba i njihovom općem zdravstvenom stanju. Tamo gdje su nepokretni pacijenti s brojnim komorbiditetima smrtnost je veća nego u Domovima u kojima se radi o pokretnim ljudima s manje teškim bolestima, odgovorio je Capak.

Hoće li biti propisane posebne mjere za koncerte na terasama ugostiteljskih objekata?

Ako netko zatraži da propišemo nešto takvo, mi ćemo rado to napraviti. Ali smatramo da s preporukama koje ćemo ovih dana objaviti za izvedbe, a kreću od ponedjeljka 18.5., više-manje 70-80% svih tih zahtjeva pokriti, rekao je Capak.

Tocilizumab je biološki lijek koji se pokazao u ograničenim studijama dobar i učinkovit kod jednog dijela bolesnika. Potrebno ga je primijeniti kod bolesnika koji imaju teže stanje. Bilo bi ga najbolje, prema sadašnjim spoznajama, primijeniti prije stavljanja pacijenata na respirator. To bi možda i spriječilo stavljanje na respirator u nekim situacijama. To je strogo indicirani lijek, nije za široku uppotrebu. Može imati određeni broj nuspojava, nije lijek koji bi dobio svatko tko ima blagi oblik COVID-a. Veliki su napori u istraživanju lijekova i cjepiva. Cijela svjetska znanstvena zajednica se udružila, sigurno ćemo imati nešto prije nego što bi imali da nekoliko zemalja ima interes, a ostali ne, kazala je na novinarski upit ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić. Otkrila je i prve rezultate seroloških testiranja zaposlenika ustanove kojoj je na čelu.

Testiranje je u tijeku. Pri kraju je brzi test. Za sada nitko od zaposlenika nema antitijela. Napravit ćemo još ELISA test. Prije toga sam Vam rekla da su molekularni brisevi koje smo radili također bili negativni. To govori o iznimno visokoj profesionalnosti u radu i ponašanju svih zaposlenika, i zdravstvenih i pomoćnih. I u svom radu s bolesnicima i u okruženju u kakvom je bolnica bila bili su vrhunski profesionalci. Sve mjere zaštite su proveli kako treba. Isto tako, u svom privatnom životu, znajući da idu u bolnicu gdje mogu ugroziti bolesnike i kolege, ponašali su se očito vrhunski profesionalno i nisu se izlagali rizicima. Očekujemo da ćemo s vremenom dobijati sve pouzdanije testove. Bilo bi bitno, a to je teško postići s ovakvim tipom virusa i prijenosa virusa i sa serološkim testovima, da imamo pozitivne nalaze u prvih dan-dva-tri. Za sada takvih testova nema, kazala je.

Što se tiče fame oko prokuženosti populacije, nema još puno tih istraživanja. U nekim njemačkim provincijama koje su bile visoko izložene to je maksimalno do 15%. I to u ciljanim populacijama u kojima je bilo puno oboljelih, pa i prokuženih. Svi koji su pokušali postići taj modalitet postigli su jedino da imaju veliki broj oboljelih i umrlih. Istraživanja koja se provode ne pokazuju da je nastala velika prokuženost. S druge strane, s ovim tipom virusa još ne znamo 100% hoće li ta antitijela biti zaštita i koliko dugo će štititi od ponovnog obolijevanja. Ovo što smo dobili s našim zaposlenicima je nešto za svaku pohvalu. Svi skupa ćemo dalje pratiti, bit će najbolje kad budemo imali cjepivo. To će biti prava zaštita, poručila je Markotić. Pozvala je sve koji su krajem studenog, u prosincu ili siječnju bili u Wuhanu da se jave mailom kako bi ih se uključilo u dokumentaciju za Etičko povjerenstvo i, uz njihov pristanak i želju, testiralo.

Hoće li oni koji dođu u frizerski salon bez zaštitne maske ili vlasnici koji nemaju maski ili dezinficijensa biti kažnjeni?

Na načelno pitanje ću načelno odgovoriti. Ravnateljstvo civilne zaštite, policijski službenici i službenici Državnog inspektorata rade nadzor nad provođenjem mjera. Od 6. do 13. svibnja je izvršen obilazak i nadzor skoro 58 tisuća poslovnih subjekata i otvorenih javnih prostora. Uočeno je oko 1400 ili 2,4% nepravilnosti. Uglavnom izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigiraju u svom ponašanju. Govorimo o velikom broju objekata koji se koriste za uslužne djelatnosti, trgovinama. I kad bi netko htio, to je nemoguće pokriti svim inspekcijama. Od trenutka popuštanja mjera govorimo o preporukama. U prvoj fazi su građani dobili dovoljno informacija o kakvoj se bolesti radi i kako se najbolje zaštititi. To nam je pomoglo da iz prve faze izađemo na način da smo minimalizirali rizike i štete i otvorilo put za popuštanje mjera. Ovo je epidemija u kojoj možemo pobijediti svi zajedno. Ukoliko se radi o nekim pojedinačni slučajevima, možemo ih sankcionirati. Ali najgora sankcija je prenošenje bolesti, činjenica da si neodgovornim ponašanjem ugrozio tuđe i vlastito zdravlje. Ako se utvrdi da je neki objekt žarište, za sve ljude koji su bili u tom kontaktu, one koji su radili ili ulazili, uvodi se mjera samoizolacije. To znači da, bili vi klijent ili osoblje, ne možete raditi. Mi stvarno računamo na svijest svih, i klijenata i onih koji rade u takvim objektima, da će se držati svih propisanih mjera. To je najbolji način i jedino jamstvo da ćemo izaći sa što manje inficiranih pojedinaca i da će te djelatnosti nastaviti s radom, odgovorio je načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Istarski stožer kaže da turisti ne mogu preko granice. Građani BiH i Srbije ne mogu ulaziti na teritorij EU?

Čuo sam se s načelnikom Stožera Istarske županije. Zvao me da mi kaže kako nije znao sve detalje ove odluke, tu nema nikakvog nesporazuma. Što se tiče državljana trećih zemalja, mi slijedimo preporuku Europske komisije. Sve države članice su se usuglasile da se do 15.6. produžuje zabrana ulaska državljana trećih zemalja na teritorij Eu osim u nekim taksativno navedenim izuzecima. Ni tu nema nikakvih nejasnoća, dodao je ministar Božinović. Naglasio je da prosvjedi nisu zabranjeni. Poručio je da će Stožer razmisliti o prijedlogu novinarke za reduciranjem konferencija za novinare od idućeg tjedna.

Smatrate li da je povjerenje građana i dalje jednako kao na početku pandemije ili ipak malo pada s obzirom na neke prozivke zadnjih tjedana?

Hvala Vam na tom pitanju (smijeh). Mislim da rezultati Hrvatske u borbi protiv pandemije i epidemije koronavirusa proglašene kod nas najbolje govore o povjerenju hrvatskih građana u ovaj stožer, odgovorio je Božinović i zaključio konferenciju za novinare.