U Hrvatskoj danas samo troje novozaraženih koronavirusom!

0
Foto: hzjz.hr

Preminule su još dvije osobe pa je ukupan broj preminulih 77, ozdravljenih je 1463, a ukupan zaraženih od početka epidemije 2088.

Danas je 68. dan od pojave prvog bolesnika s COVID-19 u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata imamo dijagnosticirane još 3 osobe. Ukupno imamo 2088 pozitivnih osoba. Učinjeno je 37557 testiranja, od toga 640 u protekla 24 sata. Postotak pozitivnih je 5.56%. Nažalost, preminule su dvije osobe. U KBC-u Split žena rođena 1929. i u KB Dubrava muškarac rođen 1946. Jedna od te dvije osobe je bila na respiratoru. Ukupan broj preminulih je 77. Na respiratoru je 17 osoba, hospitaliziranih je 239, što je 9 manje nego jučer. Iz zdravstvenih ustanova je otpuštena 591 osoba, tri više nego jučer, a kod kuće ih se oporavilo 872 ili 39 više. Ukupan broj oporavljenih je 1463 (42 više nego jučer). Posebno me veseli što me ravnateljica Opće bolnice u Puli, doktorica Hrstić, izvijestila da u Istarskoj županiji više nema oboljelih. Svi koji su bili pozitivni su oporavljeni, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pravo je vrijeme da zajedničkim naporima idemo i dalje. Pravo je vrijeme za daljnji oprez i strpljenje. Nužno je održavanje fizičkog razmaka. Nastojmo da kupovine ne pretvaramo u obiteljske izlete. Svi skupa se veselimo ovom što slijedi, ali ipak ćemo morati pričekati još neko vrijeme. Ovo “novo normalno” je nužno i jedino tako, promišljeno, korak po korak, zajednički možemo dalje. Ovi rezultati danas doista vesele, dodao je Beroš.

Od tri osobe koje su oboljele, jedna je iz Splitsko-dalmatinske županije. Radi se o korisniku Doma za starije i nemoćne. Jedna osoba je iz Osječko-baranjske županije i bila je kontakt oboljelog. Jedna osoba je iz Šibensko-kninske županije i također je bila u samoizolaciji jer je kontakt oboljelog. Imamo 274 zdravstvena djelatnika koji su bili ili su još uvijek pozitivni na koronavirus. Od toga 83 doktora medicine i 105 medicinskih sestara. U samoizolaciji imamo 203 zdravstvena djelatnika, među njima 42 doktora medicine i 124 medicinske sestre, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

I danas je postavljeno pitanje Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu u kojem je, podsjetimo, zaraženo 68 korisnika i 14 djelatnika, a 16 je korisnika preminulo.

Prvog dana nismo mogli tvrditi o čemu se radi samo na temelju izvida dole. Zato smo i poslali inspekciju da izvrši uvid u sve zdravstvene kartone, u bilježnice koje vode zdravstveni djelatnici u Domu za starije. Tek nakon toga smo mogli donijeti određeni sud. To je razlog zdravstvene inspekcije. Jučer smo vrlo jasno objasnili odakle su neki štićenici dobili povišene temperature. Nije istina da nije po tim temperaturama postupano, glavna sestra je pozivala liječnicu koja je dolazila u Dom i gotovo svakodnevno po nekoliko sati radila pretrage tipa krvne slike, urinarnih pretraga koje su pokazivale da se u većini slučajeva radi o urinarnoj infekciji. Nakon toga im je dala antibiotike, nakon čega se kod većine tih bolesnika temperatura smirila. Postupci su bili adekvatni i pravovremeni. Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti donio je tek 2. travnja novu definiciju bolesti sa striktnim pokazateljima koji impliciraju sumnju na COVID-19. Izvješća inspektora ukazala su na ovo što smo jučer pročitali. Nema razloga za sumnju istih, a pogotovo nakon ovih objašnjenja. Sve je bilo sukladno propisima i onome što je trebalo napraviti, rekao je ministar Beroš.

U definiciji sumnje Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti stoji da, čak ako pacijent ima respiratorne simptome koji se mogu objasniti nekom drugom etiologijom, da se ne radi o sumnji na koronavirus. Kod drugih vrsta temperature, pogotovo kod starijih i nepokretnih osoba, koji mijenjaju katetere i imaju česte urinoinfekte i imaju česte respiratorne probleme jer dugo leže i ne mogu duboko udahnuti, što je jučer detaljno objasnila profesorica Markotić, jako je teško odlučiti. Osoba koja je vodila brigu se već dugo vremena bavi time i ima određeno iskustvo. Odlučila je da postupi tako. Sada zbog opreza, iako u uputama tako nje stoji, čim se pojavi temperatura se uzimaju brisevi. To je nadstandard koji su epidemiolozi uveli jer je sad njima dodijeljena briga o Domovima za starije. U dnevnom su kontaktu s osobljem Domova i čim se pojavi neka temperatura uzimaju se brisevi. U više od 95% slučajeva se ne radi o koronavirusu. Do sada smo se branili, a sada napadamo virus u Domovima. Svakom tko dobije temperaturu odmah se uzima bris i ide se u dijagnostiku. I dodatno pazimo jako na djelatnike, dodao je Capak.

Bio sam na zajedničkom sastanku Stožera osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Impresioniran sam uhodanošću i profesionalnošću oba stožera. Sve funkcionira onako kako je zamišljeno. Sve sastavnice, i zdravstvene službe i civilne zaštite i policije, funkcioniraju besprijekorno. Posebno me raduje disciplina stanovnika te dvije županije koje, iako je bilo nekih izazova, pogotrovo na početku epidemije, su pokazali da se, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, znaju nositi s ovom novom ugrozom, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Pojačali smo nadzore nad otvorenim objektima. Ima nekih situacija gdje treba ukazati na nužnost poštivanja protuepidemijskih mjera, ali generalno možemo biti zadovoljni. Mislim da ulazak u drugu fazu ne bi trebao biti upitan. Nemamo još izvješća o crkvama. Ali sve vjerske zajednice su u pripremnoj fazi pokazale visok stupanj fokusiranosti na organizaciju svetih misa na način kako je preporučio HZJZ. Imamo jedan radni dan između dva neradna pa pretpostavljam da zbog toga ima više gužve po dućanima. Vidjet ćemo što će pokazati izvješća na kraju dana. Nemamo nikakve dojave da bi bilo nešto alarmantno, dodao je Božinović.

Sve radimo s ciljem da se ne ugrožavajući povoljnu epidemiološku sliku što više toga otvori. Zlatno pravilo koje primjenjuju i druge zemlje je da se ne može otvoriti sve odjednom. Mobilnost stanovništva je jedan od većih rizika za širenje ovog virusa. Razmotrit ćemo ukidanje propusnica, to nam je u interesu. Epidemiološka situacija će dati pravi odgovor. Svi bi to voljeli. Sve što slijedi i do i nakon 11.5. ovisit će o tome koliko ćemo se svi skupa disciplinirano ponašati. Što ta disciplina bude na višoj razini, više će se stvari koje smo propisali ili preporučili da se ne odvijaju moći odvijati. Svima nam je isti interes. Već dva mjeseca pratimo ovu situaciju, slična je metodologija i sami ćemo imati odgovore na neka od tih pitanja. Naravno da ćemo ih dodatno obrazložiti i potvrditi kad za njih dođe vrijeme. Idemo se svi skupa kretati u tom smjeru, to bi trebalo biti rezultat discipline i svjesnosti svih građana da se pridržavaju propisanih mjera, zaključio je Božinović.

Čitavo vrijeme govorimo o faznosti, postupnosti i oprezu u popuštanju mjera. Mnoge stvari koje se spominju će svakako doći na red, ali ne možemo pustiti sve odjednom. Pogledao sam izlazne strategije nekih europskih zemalja i SAD-a. Svi oni idu u fazama. Nema zemlje koja sve mjere popušta odjednom. Mi smo se odlučili za ove faze koje smo predstavili i rekli smo kojom smo metodologijom došli do njih. Sve drugo će doći na red, stavit ćemo na stol, prodiskutirati i, ako nam epidemiološka situacija to dopusti, pustiti, dodao je Capak.

Zaključili smo da su vozači kamiona rizična skupina o kojoj moramo voditi brigu. Razumijem da im je teško i da ovaj režim traje već jako dugo. Razmatramo mogućnost da im malo olakšamo situaciju. Ali čitava Europa je dogovorno zatvorila granice. Moramo imati na granici određene mjere. Raspravljamo o tome. Oprez, postupnost i koordinacija su bitni. Kad se to dogovori na razini Europe, mi ćemo se tome pridružiti, odgovorio je Capak na novinarski upit.