U Hrvatskoj još 68 oboljelih od koronavirusa

0

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata utvrđeno 68 novih osoba pozitivnih na virus COVID-19. Ukupan broj tako se popeo na 1079.

Učinjeno je 9250 testriranja, od čega 898 jučer. Preminula je nažalost još jedna osoba u KB Dubrava. Osma žrtva koronavirusa je žena rođena 1935. godine koja je imala više kroničnih patoloških stanja. 39 osoba je na respiratoru, 4 više nego jučer. Oporavljenih je 92, također četiri više nego jučer. Jedini način sprječavanja širenja ove infekcije je dosljedno pridržavanje mjera koje smo propisali i jedino tako zajedno možemo spriječiti ovu ugrozu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline, pridržavanja ovih mjera. Drago mi je ako se to u Splitu više ne događa, vidjeli smo da se događalo. Jedini način da prekinemo širenje ove epidemije je da se i dalje odgovorno ponašamo, kazao je Beroš na pitanje o jučerašnjoj izjavi o navodnim ilegalnim kafićima u Splitu.

U svakoj županiji osim sjevernih i sjeveroistočnih imamo neko malo ili malo veće žarište. Još uvijek se raščišćava situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje smo imali vrhunac od 29 oboljelih u jednom danu i još nekoliko kasnije. U Krapinsko-zagorskoj županiji je velik broj u odnosu na broj stanovnika. Tamo smo imali introdukciju iz Slovenije, u slovenskoj firmi na granici s Hrvatskom se dogodio incident koji je kasnije prenesen u Pregradu. Dosta oboljelih od 46 u toj županiji je povezano s tim događajem. Svuda imamo neki sličan problem. Nuštar, tamo je nekoliko oboljelih povezanih sa zdravstvenim sustavom. Nekoliko timova obiteljske medicine ne radi, zaražene su dvije osobe iz vinkovačke bolnice. Svuda se ponešto događa, ali ne bih istaknuo neko posebno veliko žarište. Sve je pod kontrolom epidemiologa, nigdje nije nekontrolirana situacija, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

U ovom trenutku pozitivno je 145 zdravstvenih djelatnika. Među njima je 61 doktor medicine, 44 medicinske sestre, 10 stomatologa, 8 ljekarnika i 8 administrativnih djelatnika. Nitko od njih nema teži oblik bolesti, dodao je Capak.

U posljednja 24 sata policija je kroz redovan rad i po dojavama građana zaprimila ukupno 86 dojava i utvrdila 29 slučajeva kršenja mjere samoizolacije. To je ukupno 3746 dojava i 1053 osobe koje su kršile mjere. U policiji je 13 oboljelih i 156 u samoizolaciji, u Oružanim snagama 8 oboljelih i 99 u samoizolaciji, a u MORH-u jedna pozitivna osoba i jedna osoba u samoizolaciji. Hrvatska vatrogasna zajednica ima 3 oboljela i 25 pripadnika u samoizolaciji. Pozitivna su i dva djelatnika Državnog inspektorata. U samoizolaciji je 9 pripadnika HGSS-a i 4 pripadnika Crvenog križa, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od uvođenja mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata zabilježeno je 45 kršenja: 14 u PU Splitsko-dalmatinskoj (nijedan u posljednja četiri dana), po 6 u PU Zadarskoj i PU Varaždinskoj, 10 u PU Zagrebačkoj, 3 u PU Vukovarsko-srijemskoj, po 2 u PU Ličko-Senjskoj i PU Krapinsko-zagorskoj, te po 1 slučaj u PU Koprivničko-križevačkoj i PU Karlovačkoj, otkrio je Božinović.

Izdali smo 192262 e-propusnice, što je ritam od 100 tisuća dnevno. Nastavimo li tim ritmom, počet će s epidemiološke strane to gubiti smisao. Pozivam sve da dobro razmisle u interesu zdravlja svoje obitelji i nacije i budu vrlo restriktivni kad stavljaju ljude na popis. Osluškujemo što dolazi s terena i prilagođavat ćemo se svakoj situaciji. Ima više manjih općina koje imaju samo jedan dućan ili ljekarnu. 4500 zahtjeva je odbijeno. Ima ljudi koji su u samoizolaciji, a tražili su propusnicu. To su ponašanja koja nisu dopustiva i podložna su sankcioniranju .Tko je dao i za koju svrhu ostaje zapisano. Pokušavamo istovremeno održati povoljnu, kontrolabilnu epidemiološku situaciju, a omogućiti s druge strane da život ide dalje. To pokušavaju više-manje sve države u svijetu. Nitko od nas ne uživa u ovome, ali kad bismo sve liberalizirali, ne bismo mogli zadržati linearni rast broja oboljelih, zaključio je Božinović.