U Hrvatskoj tek jedan novi pacijent s koronavirusom

0
Foto: hzjz.hr

Riječ je o kontaktu oboljelog djelatnika Doma za starije i nemoćne u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Splitu je preminula 97-godišnja žena. Od ponedjeljka se normalizira i plovidbeni red.

Od jučer imamo 1 novog bolesnika, ukupno 2222. Učinjeno je 51568 testiranja, od čega 1228 u protekla 24 sata. Postotak pozitivnih je 4.31%. Nažalost imamo jednu preminulu ženu u KBC-u Split, 1923. godište, bila je korisnica Doma umirovljenika u Makarskoj. Ukupan broj preminulih je 95. Hospitaliziranih je 142 što je 4 manje nego jučer. Od toga ih je 8 na respiratoru. Otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 716 što je 5 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće 1153 što je 14 više. Ukupan broj oporavljenih je 1869, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i činjenicu da je ukinuta zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka i ponovno uspostavljen međugradski cestovni i željeznički promet, Stožer je danas donio odluku kojom se od 18. svibnja ukidaju mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu. Omogućava se uspostavljanje redovnog voznog reda. S tim u vezi su stavljene izvan snage odluke o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Olib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka. Također i izvanredna teretna linija Zadar-Ancona, rekao je načelnik Stožera CZ RH Davor Božinović. Dodao je kako će, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i ulazak u treću fazu popuštanja mjera, sljedeća konferencija za novinare biti u ponedjeljak. U subotu i nedjelju se tako članovi Stožera prvi put neće pojaviti pred kamerama. Javnost će nove podatke saznati putem priopćenja.

Slovenija je proglasila kraj epidemije, kada to možemo očekivati u Hrvatskoj?

Proglašavanje epidemije ili njenog završetka se po Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti odvija na način da HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva. To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti od bolesti, transmisiji bolesti među pučanstvom, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti u RH i na temelju broja oboljelih, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Hoće li se na birališta ići s maskama, kako će teći kandidacijski postupak, kako će na dan izbora izgledati stranački strožeri?

To je pitanje za Državno izborno povjerenstvo. Kad dobijemo pitanja od Državnog izbornog povjerenstva, onda će se epidemiološka struka dogovoriti koji će biti naši prijedlozi. Kada DIP uputi zahtjev epidemiološkoj struci, napravit ćemo epidemiološki okvir sukladno našem znanju i vještinama. Ne znam što će točno DIP tražiti. Kad to bude poznato, objavit ćemo sve detalje. Nije na epidemiolozima da govore kada bi bilo bolje ili lošije održati izbore. Kad saznamo koji je to datum i što se od epidemiološke struke traži, kakav okvir i točno za što da ga postavimo, mi ćemo to napraviti, kazao je Capak.

Dio putnika s leta Frankfurt-Zagreb požalio se kako nije bio osiguran minimalni fizički razmak?

To je pitanje za kompaniju koja je vozila avion. Dali smo vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jedinim hrvatskim zračnim prijevoznikom.Oni su već tada imali propisane standardne operativne postupke koje su preuzeli od Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika. Te su njihove upute bile vrlo slične našima. Naše su bile malo detaljnije. Jesu li se oni toga držali mi nismo kontrolirali, to treba pitati operatera. Iz zrakoplova 2.5. imamo 13 oboljelih. 9 su radnici tvrtke iz Slavonskog Broda, a ostalo su bili putnici u zrakoplovu ili njihovi kontakti. Iz razloga GDPR-a odnosno čuvanja identiteta osoba ne mogu odgovoriti jesu li piloti među zaraženima, odgovorio je Capak.

Švedska je odbila testirati radnike koji se trebaju vratiti u Hrvatsku. Odbijaju ih primiti u zrakoplov, navodno se vraćaju kombijem. Put traje duže od dva dana. Tko jamči za njihovu sigurnost ako putem razviju simptome COVID-a?

Kod COVID-19 infekcije nikakvog jamstva nema. Osoba koja je dogovarala njihov povratak je iskusan epidemiolog s područja Slavonsko-brodske županije. On je s osobama koje organiziraju prijevoz dogovorio socijalnu distancu i zaštitne mjere. Nitko ne može dati stopostotnu garanciju, ali epidemiološki je poduzeto sve da se bolest ne prenese tijekom transporta. U suradnji s poslodavcem i organizatorima u Švedskoj dogovoren je ostanak osoba koje imaju simptome. Oni će ostati u Švedskoj dok se njihovo stanje ne riješi. Njihov povratak ćemo organizirati po principu kako smo radili repatrijaciju. Dočekat će ih se na granici, uzet će im se brisevi i propisati mjere, precizirao je Capak.

Sektor trgovine Hrvatske udruge poslodavaca traži od MUP-a i Ministarstva gospodarstva ukidanje neradne nedjelje i jednosatne pauze za dezinfekciju.

Komunicirali smo već nekoliko puta s javnosti i poslodavcima zašto je nedjelja stavljena kao neradni dan. Ostalim danima smo dobili dvije smjene pa smo htjeli na drugoj strani vage rasteretiti mobilnost i spriječiti virus da se širi. Svaki dan važemo mjere i balansiramo. Nedjeljom su ljudi kod kuće, ne rade, pa mogu duže vremena boraviti u trgovinama i shopping centrima. Zato smo odabrali nedjelju kao dan koji će izbalansirati 24 sata produženja radnog vremena kroz tjedan. Više puta je rečeno da je nedjelja najvažniji dan za trgovinu.Tražili smo od APIS-a da nam temeljem fiskalnih računa kaže koji je dan kad se najviše prodaje. Dobili smo informaciju da je to petak. Svi rekordi prodaje u zadnjih 10 godina su postignuti petkom, a ne nedjeljom. Argument da je nedjelja najvažniji dan po nama ne stoji. Smatramo da smo postigli dobar balans produženjem radnog vremena od 24 sata i neradnom nedjeljom. Pauza za dezinfekciju je epidemiološki važna da se ne križaju smjene i da se prostor prozrači i dezinficira. Nisam siguran da bi puštanjem rada nedjeljom rasteretili petak i subotu i da bi to dalo odgovarajući epidemiološki balans, odgovorio je Capak.

HUP smatra da će doći do otpuštanja radnika, hoće li se Vlada smatrati odgovornom ako se to dogodi?

Za sve ekonomske aktivnosti nadležno je Ministarstvo gospodarstva. Ako to ministarstvo bude pitalo Stožer, dobit će odgovor. MUP nije nadležan za to, dodao je ministar Božinović.

Što je sa štićenicima domova za starije koji su na dijalizi? Bili su hospitalizirani, hoće li biti vraćeni u domove?

Hospitalizirali smo sve štićenike Domova za starije koji su na dijalizi. Željeli smo izbjeći da netko stalno komunicira između bolnice gdje potencijalno ima pozitivnih slučajeva i domova koje smo htjeli zaštititi. Relaksiramo mjere, napravljene su nove upute za domove općenito i za domove za starije. Razmatramo mogućnost da dijalizirane pacijente vratimo u Domove. U komunikaciji smo s osobama s kojima smo i dogovarali njihovu hospitalizaciju. Zamolili smo Ministarstvo socijalne skrbi da iskomuniciraju to s ravnateljima da se pripreme svi elementi da bi se te osobe na odgovarajući način i bez rizika vratile nazad u domove za starije, potvrdio je Capak.

Trebaju li članovi Zbora HNK na probama nositi maske?

U uputama ne piše da trebaju pjevati s maskama. Maske trebaju imati prilikom dolaska, odlaska i svih drugih aktivnosti na pozornici osim onih koje ometaju njihovo normalno fukncioniranje. Propisali smo puno veći razmak od onog koji čini socijalnu distancu jer se kod pjevanja stvara aerosol, pojasnio je Capak.