U Solinu besplatni pregledi i savjetovanje kod logopeda

0
Foto: Arhiva

Povodom obilježavanja Europskog dana logopedije, u ambulanti školske medicine Doma zdravlja Solin, provest će se besplatni pregledi i savjetovanje roditelja djece predškolske dobi s jezično – govornim odstupanjima.

Pregled i konzultacije će obavljati logopedinja Diana Burazin, prof. u ordinaciji liječnice školske medicine Vlatke Gabrić, dr.med. u četvrtak 15. ožujka 2018. godine u vremenu od 17 do 19 sati.

Cilj je educiranje roditelja o razvoju predintelektualnih vještina neophodnih za uspješno ovladavanje tehnikom čitanja i pisanja.

KONTAKT BROJ: Vlatka Gabrić, dr.med. (ambulantaškolske medicine) 021 212 907

Europsko društvo već 12. godina obilježava Europski dan logopedije. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije kojom se bave logopedi.

Jedna od najčešćih poteškoća djece predškolske i školske dobi te najučestaliji govorni poremećaj u općoj populaciji djece i najčešći razlog zbog kojeg roditelji traže stručnu pomoć logopeda jest nepravilan izgovor glasova.

Također, može se  reći da gotovo nema govorno-jezičnog poremećaja koji nije popraćen i poremećajem izgovora (bilo da se radi o poremećaju izgovora glasova ili nesigurnoj riječi).

Uloga logopeda jest da procjenjuje govorno-jezični status djeteta, odnosno procjenuje  li je dijete progovorilo, i  li razumije jli naloge koji mu se zadaju. Pored toga, logoped procjenjuje artikulaciju kao i govorne organe koji sudjeluju u govoru (disanje, mišiće usana, lica i jezik, kao i  cjelokupnu anatomiju govornog aparata).