U Solinu se održava 2.Međunarodni kongres povijesnih gradova

0

U Solinu započinje drugi Međunarodni kongres povijesnih gradova u organizaciji Grada Solina i njegove Turističke zajednice. Pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović svečano će se otvoriti sutra, u četvrtak 17.ožujka.

To je isključivo stručni skup namijenjen ključnim ljudima u turizmu povijesnih gradova, jer tema Kongresa je promocija i razvoj novih turističkih proizvoda u takvim hrvatskim gradovima. Važno pitanje je i upravljanje takvim lokalitetima, a u europskim gradovima praksa je da njima upravljaju gradske uprave zajedno s kulturnim institucijama.

“Meet, share and build” – logo je kongresa na kojem će do 19.ožujka preko 150 sudionika čuti primjere dobre prakse i izmijeniti iskustva, rekla nam je direktorica TZ Solina, Jelena Stupalo:
Od predstavnika gradskih uprava, kulturnih institucija koje upravljaju lokalitetima i turističkim zajednicama, potaknuti razmjenu iskustava na području zaštite, prezentacije i interpretacije na domaćem i međunarodnom tržištu, te potaknuti razvoj novih turističkih proizvoda u suradnji s turističkim agencijama.

Ove godine na Kogresu su zastupljeni gradovi i povijesni lokaliteti od pretpovijesti do srednjeg vijeka :
Tako će nam se predstaviti u kontekstu pretpovijesti Muzej krapinskih neandertalaca, Međunarodni centar za pretpovijesne lokalitete Francuske, antički grad Nin, Viminacijum – arheološki park iz Srbije, čut ćemo prezentaciju Hadrianovog zida Sveučilišta Newcastle,  Sveučilište Oxford će nam opet biti dragi gost s prezentacijom Londona kroz srednji vijek. Čut ćemo i primjere dobre praske na temu destinacijskog menadžmenta grada Dubrovnika, a za sve sudionike pripremili smo i zabavni program.
izdvojila nam je direktorica TZ i dio programa.

Kongresu će se priključiti i grad Vinkovac, Ozalj, Karlovac, Sisak….puno TZ, turističkih agencija i kulturnih insitucija, a doći će i studenti splitskog ekonomskog fakulteta, te Umjetničke akademije.

Što jedan ovakav događaj znači za Solin, konkretno je rekao gradonačelnik Blaženko Boban:
U veljači 2015. imali smo povećanje noćenja od 100 posto u odnosu na 2014.godinu, a u dolasku gotovo 75 posto u odnosu na veljaču 2014. , no značenje  je puno veća od toga. Projekti ,koje kandidiramo za europske fondove ,su prepoznatljiviji. Poslije prvog održavanja Kongresa hrvatske udruge povijesnih gradova, u travnju prošle godine smo dobili financijska sredstva za prvu fazu projekta  Kulturno informativnog centra Arheološkog parka Salona.

Grad će do kraja godine kandidirati drugu i treću fazu projekta za europska sredstva, te “zaokružiti” projekt ulaza u Salonu. Njome upravlja Arheološki muzej u Splitu , ali solinski gradonačelnik ističe kako imaju dobru suradnju koja će se samo produbiti osnivanjem zajedničkog tima.