U Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 novih slučajeva zaraze

0

Od tih 17, desetero su štićenici Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici. U Split su tim povodom došli ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković.

Do jučer smo uspješno branili domove za starije i nemoćne. Postoje detalje upute koje je ministarstvo demografije poslalo. Nažalost jučer se ovo dogodilo u Splitu. Tu smo da podržimo zdravstvene djelatnike u nastojanjima da umanje pojavu ovakvih slučajeva u drugim sredinama. Evakuirano je 49 od ukupno 318 korisnika Doma u Vukovarskoj. Zbrinuti su na Križinama. Samo 2 bolesnika imaju srednje teške tegobe i zahtijevaju aplikaciju kisika. Prosječna starost je 86 godina, 22 bolesnika su preko 90 godina. Svima je učinjen rendgen pluća, EKG i krvna obrada. Sretna okolnost je što je zahvaćen jedan kat, ostali dijelovi Doma su fizički odvojeni. Svim djelatnicima s tog kata određena je samoizolacija i svih ih se testira. Primarni cilj je spriječiti širenje infekcije na ostale štićenike Doma i adekvatno zbrinuti bolesnike. Od njih 49 pozitivno je u ovom trenutku 10. Testirani su svi, rezultate ćemo imati tijekom dana. Evakuirali smo ih, zbrinuli, odredili samoizolaciju djelatnika te krenuli u dezinfekciju i druge epidemiološke mjere. Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti na pomoći djelatnicima Doma. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika Doma. Županija je osnivač i vlasnik Doma, u njenoj nadležnosti je ispitivanje odgovornosti. Tražit ću, ako se ustanovi odgovornost bilo koga od zaposlenika, da snosi adekvatne posljedice. Pred nama su izazovni dani, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje našeg novinara Rade Županovića o broju respiratora na Križinama ministar Beroš je odgovorio da splitska bolnica ima 82 respiratora uz mogućnost nabavke još 10 iz susjednih županija, te 10 transportnih respiratora. Svi zajedno bijemo ovu bitku, raspolažemo s 800 respiratora i nadam se da nećemo trebati više. Pripremamo se maksimalno koliko možemo. Zahvaljujem kolegi Kaiću, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Građanima poručujem, zajedno smo u ovoj bitci za svaki pojedini život. Nemamo ni lijeka ni cjepiva ni imuniteta unutar populacije. Slušajmo preporuke, poštujmo udaljenost i pazimo na higijenu, kazao je Beroš.

Svi štićenici su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu su u samoizolaciji. Oko 46 tisuća starijih i nemoćnih osoba je smješteno u različitim domovima i institucijama. O njima trenutno brine oko 6300 zaposlenika u oko 300 domova. Stalno smo u komunikaciji sa svim pružateljima smještaja za starije. Izdali smo čitav niz preporuka. 27.2. su zabranjeni posjeti domovima za starije, djecu, osobe s invaliditetom. Izdržali smo više od mjesec dana. 25.3. je Nacionalni stožer uveo posebnu organizaciju rada. Sve ustanove su dužne na dnevnoj bazi izvještavati o svim promjenama. 27.3. izdane su konkretne upute HZJZ-a za postupanje u slučajevima sumnje na zarazu koronavirusom. Na dnevnoj razini primamo preko 1000 mailova iz raznih ustanova. Iz Vukovarske u utorak oko 21 sat je bilo zadnje izvješće iz Splita, prije toga nije bilo nikakvih informacija o promjeni stanja u Domu. Svaki ravnatelj ima svoje ovlasti i odgovornosti, rekla je među ostalim ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Zaprimljeno je 49 naših sugrađana, stanje je klinički uglavnom zadovoljavajuće. Većina ima blaže oblike bolesti, samo dvoje umjerene. Učinjene su sve pretrage, svi su pod nadzorom. Transport je učinjen na najbolji mogući način, prihvat i skrb također. Liječenje će biti multidisciplinarno. Dobit će najbolju skrb. Rodbina i građani mogu biti mirni. Imamo sjajne stručnjake. Sve će biti najbolje kako može biti, izjavio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Hvala na promptnom reagiranju. Isprika što kasnimo s konferencijom. Hvala ravnatelju i svim zaposlenicima KBC na brzoj reakciji od jučer popodne, za kvalitetnu skrb pozitivnim pacijentima iz Vukovarske. Hvala Hitnoj pomoći na transportu. Ukupno je 17 novih pozitivnih osoba u našoj županiji. 22 osobe su u karanteni na Duilovu, 7 stranaca. Od šefice NZJZ smo dobili u ponedjeljak oko podne informaciju da će njeni epidemiolozi morati posjetiti Dom za stare i nemoćne u Vukovarskoj jer ima naznaka da imaju simptoma. Nalazi su došli jučer oko 17 sati, 10 ih je bilo pozitivno. U sat i pol-dva smo sve organizirali, Hitmu pomoć, ravnateljstvo bolnice, liječnike na Križinama. Tijekom noći smo prebacili 49 osoba na Križine. Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi Doma. Epidemiolozi će na čelu s dr. Bernardom Kaićem napraviti izvid. Poslije tih izvještaja će biti provedene sankcije kod onih koji su napravili propust ako je bilo propusta, kazao je župan Blaženko Boban.

Čim smo dobili informaciju testirali smo i na gripu i na koronavirus. Na gripu su nalazi bili negativni, na koronavirus 10 pozitivnih. U ponedjeljak se krenulo u izvide, u utorak ujutro je obaviješten ravnatelj. Napravljeno je sve što se trebalo napraviti. Nemamo podatke da su u Domu bile dozvoljene posjete. Rečeno je da nitko nije dolazio. Jedan od korisnika Doma je bio u bolnici, tada nije imao simptome. Glavna sestra Doma je u ponedjeljak u 10 ujutro zvala epidemiologa da neki korisnici imaju temperaturu. Preko 20 djelatnika Doma u Vukovarskoj smo uputili na testiranje. Za sada imam podatke da petero djelatnika ima neke simptome bolesti. Organizirali smo prebacivanje u KBC. Ne možemo zvati rodbinu korisnika, okupirani smo epidemiološkim izvidima i traženjem nultog pacijenta, izjavila je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.