U Splitskom HNK dodijeljene kazališne nagrade

0
Foto: PR HNK Split

Danas su u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split dodijeljene nagrade HNK Split. Nagrade se, u povodu 6. svibnja Dana HNK Split, dodjeljuju bijenalno za najbolja umjetnička ostvarenja u predstavama HNK Split u prethodne dvije kazališne sezone.

Na dan 6. svibnja 1893. svečano je otvoreno kazališno zdanje na Dobrom, na današnjem Trgu Gaje Bulata, u kojem i danas djeluje splitska nacionalna kazališna kuća. Nagrade nose imena velikih umjetnika splitskog teatra čiji su rad i život obilježili Kazalište, ali i grad u kojem ono djeluje. Dobitnici ove godine su dirigent maestro Ivo Lipanović, glumac Goran Marković, operna prvakinja Terezija Kusanović, balerina Eva Karpilovska i vizualni identitet baletne predstave 5 do 12.

Dan i nagrade HNK Split ustanovljeni su 2003. u spomen na 6. svibnja 1893. kada je svoja vrata otvorio splitski hram božice Talije, u to doba najveći na Balkanu. Riječi koje je tom prigodom izgovorio tadašnji gradonačelnik Splita Gajo Bulat, vodilja su kazališnim umjetnicima i danas: „Mi nismo ovu sgradu podigli praznom namjerom da narodu poklanjamo pukih zabava; ne, nas je vodila i bodrila uzvišena namjera da podignemo kulturni Hram…“