U Splitu dodijeljene nagrade Marul i Marin Držić

0
Foto: PR; HNK Split

Dodjela nagrada Marul prošlogodišnjih, 30. Marulićevih dana te ovogodišnjih Nagrada Marin Držić održana je sinoć u splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu.

Najviše Marula dobilo je zagrebačko kazalište Gavella čiji je ravnatelj Dražen Ferenčina prilikom dodjele u izjavi novinarima otkrio da je višestruko nagrađivani “Kiklop” Ranka Marinkovića postavio kao prvu predstavu na repertoar Gavelle zbog čega je posebno emotivno vezan uz nju, a veseli ga i svaka nagrada koju ta predstava dobije.

Ravnateljica drame HNK Split Marina Vujčić osvojila je prvu nagradu za dramsko djelo Marin Držić, istaknuvši da je jako sretna i zadovoljna jer joj puno znači ta nagrada. To je njen treći Držić, kazala je, ali prvi put dobiva prvu nagradu.

Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Ivor Martinić za predstavu “Dobro je dok umiremo po redu”, dok je Marula za režiju dobio Saša Anočić za režiju predstave “Kiklop”.

Zdravko Stolnik je dobio Marula u kategoriji Nagrada za umjetničko ostvarenje i to za oblikovanje svjetla u predstavi “Kiklop”, dok su za glumačka ostvarenja Marula osvojili Ana Marija Veselčić u vlastitoj predstavi “Domaši” i Franjo Dijak za ulogu Melkiora u predstavi “Kiklop”, a Marula za dramatizaciju Kiklopa Saša Anočić.

Prvu nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2020. godinu dobila je Marina Vujčić za “Plodnu vodu”, drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg za “Ubij se, tata” i Dorotea Šušak za “Vježbanje smrti ili pauze u disanju”, baš kao i treću nagradu koju su podijelile Marija Dejanović s dramskim tekstom “Ne moramo više govoriti, svi su otišli”, Anja Pletikosa sa “zaivanaradica@gmail.com” i Nikolina Rafaj s “U pakao, lijepo molim”.