U Splitu javno cijepljenje AstraZenecinim cjepivom

0

U više hrvatskih gradova odnosno županija u srijedu će se nastaviti s cijepljenjem AstraZenecinim cjepivom protiv covid-19, a cijepit će se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Cijepljenje je počelo danas u Šibensko-kninskoj te Zadarskoj županiji, a sutra s cijepljenjem prvi počinju, u 9 sati, u Oroslavju u ambulanti Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Stanovnici Osječko-baranjske županije moći će se cijepiti od 12 sati u Domu zdravlja Osijek.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Splitu cijepljenje AstraZenecinim cjepivom počinje u 13.30 sati u županijskom Domu zdravlju, u ordinaciji dr. Marka Rađe, ravnatelja toga doma. Izjavu će dati ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin. U Splitu će cijepljenje biti nastavljeno od 17.30 sati u ordinaciji opće medicine Marion Tomičić.

Cjepivo AstraZenec trebali bi sutra primiti i stanovnici Primorsko-goranske županije, a cijepljenje će biti organizirano u Rijeci, a stanovnici Ličko-senjske županije u četvrtak u Gospiću, u 10 sati u Zavodu za javno zdravstvo.

U javnosti su se proteklih dana pojavile sumnje u učinkovitost toga cjepiva za stariju populaciju, no ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je u ponedjeljak da je cjepivo AstraZenece učinkovito, sigurno i ispravno testirano te da ga je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila za sve građane starije od 18 godina.