U Splitu otvoren Centar izvrsnosti matematike

0
Foto: www.gogss.hr

Splitsko – dalmatinska županija postala je druga županija u Hrvatskoj koja ima Centar izvrsnosti matematike.

Centar izvrsnosti  je danas svečano otvoren, a pohađat će ga 200-injak darovitih učenika osnovnih i srednjih škola svake subote do ožujka iduće godine.

Sredstva za rad je osigurala Splitsko – dalmatinska županija, 300 tisuća kuna do kraja godine, a župan Zlatko Ževrnja kao jedan od razloga naveo je zabrinutost time što sve manje učenika upisuje prirodne i tehničke znanosti:
Svih godina provodimo natjecanja iz 15-ak predmeta i svake godine imamo odlične rezultate i na državnoj razini , međutim tu staje proces motivacije učenika. Htjeli smo napraviti iskorak, te smo testirali 780 učenika viših razreda osnovnih škola, te srednjih škola s područja županije . njih 214 je prošlo selekciju i evo ih u Centru izvrsnosti. Svake subote imat će 4 radna sata i tako do kraja ožujka iduće godine.

Pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin:
Nadarena djeca su veliki izazov za cijeli sustav obrazovanja , oni najviše traže, ali će na kraju sigurno  i najviše dati. Zato je puna potpora Ministarstva ovakvom Centru i ovakvim  centrima kojih će sigurno još više biti u Hrvatskoj .

Predsjednik saborskog odbora za znanost, obrazovanja i kulturu Andro Krstulović Opara:
Split i Dalmacija potpuno zaslužuju ovakve projekte i uvjeren sam da će pokazati primjerom kako treba ulagati u mlade, jer to je ono što ja nazivam pravim proghramom demografske obnove.

Županija iduće godine planira izdvojiti gotovo milijun i pol kuna za nastavak Centra izvrnosti matematike, te otvaranje dva nova centra: informatike, te robotike i novih tehnologija.