U srijedu se obilježava dan bez poginulih u prometu

0
Foto: PU SD

U sklopu obilježavanja dana bez poginulih u prometu, u srijedu 20. rujna 2023.g., Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom provest će preventivno-represivnu akciju u prometu naziva #NetkoTeČeka.

Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na cestama i radi toga će policijski službenici sutra na području cijele Splitsko-dalmatinske županije nadzirati i kontrolirati sudionike u prometu.

Preventivna aktivnost naziva #NetkoTeČeka je inicijativa koja je krenula iz Imotskog nakon tragičnog stradavanja dvojice 16-godišnjaka 31.listopada 2019.godine u mjestu Runovići, a uskoro se akciji priključila Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Jedan od ciljeva ove akcije je i edukacija sudionika u prometu, a posebno smo usmjereni na edukaciju mladih vozača.

Najčešći uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama su neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Uz provođenje redovnih akcija nadzora i kontrole prometa, te sankcioniranje počinitelja prekršaja, želimo kroz ovakve aktivnosti kontinuirano educirati vozače i ostale sudionike, te ukazivati na potrebu i obvezu poštivanja prometnih pravila i zakona i na taj način podizati razinu prometne kulture.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila, da ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, te da prilagode brzinu svojih vozila uvjetima i stanju na cestama, kako bi na taj način utjecali na povećanje vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu.

Sutra, tijekom akcije, nagraditi ćemo zaustavljene vozače. Akciji će se priključiti i načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, priopćila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.