U subotu premijerno na Splitskom ljetu predstava Kaligula / Britanik

0
Foto: PR

Dramski ansambl 65. Splitskog ljeta premijerno će, u subotu 10. kolovoza u Galeriji Meštrović, izvesti predstavu Kaligula / Britanik, postmodernu dramaturšku obradu djelâ Alberta Camusa i Jeana Racinea. Redatelj je Goran Golovko, dramaturg Jasen Boko, a obje naslovne uloge, one Kaligule i Britanika, tumači glumac Nikša Arčanin.

U čudesno svečanom prostoru Galerije Meštrović, stvorenom za uzvišenost, susrest će se klasik egzistencijalizma i klasik klasicizma, oba zapitana nad sudbinom svijeta i ljudskog bivanja u areni nesmiljene borbe za vlast i moć. U formi kazališta u kazalištu, gdje vladar Kaligula, preuzimajući ulogu Britanika, igra predstavu za svoje podanike istovremeno se okrutno poigravajući s njima, kazalište se potvrđuje kao savjest svijeta i vremena. Predstava balansira na tankoj liniji koja dijeli fikciju od stvarnosti, a inkorporirajući poznate klasične tekstove, stvara suigru dva „luda“ diktatora, čime nas suočava s fascinantnom snagom i repetitivnošću povijesti, ali i univerzalnošću kazališne umjetnosti.

U predstavi, pored Nikše Arčanina u naslovnim ulogama, igraju: Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Ana Gruica Uglešić, Nikša Arčanin, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Luka Čerjan, Davor Pavić, Matija Grabić, Katarina Romac, Pere Eranović, Trpimir Jurkić, Zorana Kačić Čatipović i Stipe Radoja.

Autorski tim predstave, pored spomenutih redatelja Gorana Golovka koji je ujedno i scenograf i autor izbora glazbe i dramaturga Jasena Boke, čine: kostimograf Mladen Radovniković, jezična savjetnica Anita Runjić Stoilova oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić, asistentica redatelja Karla Leko te asistentica dramaturga Katja Grcić.