U Trogiru prvi put održana Boranka – 150 volontera pošumljavalo požarišta u Planom

0
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, kao glavni organizatori kampanje Boranka, u suradnji s Gradom Trogirom i Odredom izviđača Trogir, održali su ove subote novu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije, ukupno 31. po redu.

Više od 150 volontera, pod vodstvom izviđača i šumara Hrvatskih šuma, okupilo se na Vučjem brdu iznad Trogira, na području koje je 2019. godine poharao požar, kako bi posadili nove sadnice i vratili dio zelenila na požarište. Tako su se na istom mjestu s istim plemenitim ciljem našli izviđači iz Odreda izviđača Trogir, učenici i nastavnici Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira, rukometne veteranke iz Trogira, pripadnici DVD Trogir i JVP Trogir, volonteri Crvenog Križa Trogir, volonteri udruge Eko Žedno, članovi trogirske zajednice sportova, članovi Lovačke udruge te drugi volonteri. Akciji su se pridružili i zaposlenici tvrtki Henkel i DM koji su ove godine glavni pokrovitelji kampanje Boranka.

Kako je ovo prvi put da se kampanja Boranka održava u Trogiru, mnogim volonterima ovo je bila prva prilika da se okušaju u akciji pošumljavanja. Ipak, naišli smo i na volontere koji su već sudjelovali na Boranki i proteklih godina i rado se vraćaju na svaku novu akciju.

„Ovo mi je drugi put da sudjelujem na pošumljavanju s Borankom. Izuzetna mi je čast vratiti prirodi njenu veličinu.  Uz veliki broj entuzijastičnih volonterki i volontera, ova je akcija još jedan korak prema zelenijem Trogiru, ali i svijetu“, poručila je mlada trogirska aktivistica Tena.

U organizaciji ove 31. akcije Boranke sudjelovale su, kao i obično, mnoge organizacije i institucije. Trogirski izviđači inicirali su održavanje Boranke u Trogiru i organizirali samu akciju, Hrvatske šume omogućile su sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educirali su volontere oko same sadnje. Ravnateljstvo civilne zaštite osiguralo je alat i opremu za sadnju, a volonteri Crvenog križa Trogira na raspolaganju su bili volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode. Trogirski vatrogasci pomogli su opremom i volonterima. Grad Trogir, kao suorganizator akcije, omogućio je volonterima besplatan prijevoz autobusima do lokacije pošumljavanja te organizirao prehranu za volontere koji su dobili sendviče i razno voće, dok je Radenska Adriatic svim volonterima osigurala vodu za piće.

Volonterima se u sadnji stabala osobno pridružio i gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa suradnicima koji je ovom prigodom izjavio:

„Pošto je Boranka prvi puta u Trogiru, jako sam zadovoljan. Svaka čast i na odazivu sugrađanima i izviđačima na organizaciji. Svi znamo koliki su nam klimatske promjene problem i koliko nam nedostaje zelenila. Mislim da je ovo pravi put koji moramo nastaviti i da će Boranka i u Trogiru postati tradicionalna akcija.“

Podsjetimo, kampanja Boranka u protekle 4 godine okupila je 8 500 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači, šumari Hrvatskih šuma i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 100 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel, DM i Nakladnička kuća Fraktura.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.