U Zadarskoj županiji 42 nova slučaja zaraze

0
Foto: pixabay.com

U Zadarskoj županiji 42 su novozaražene osobe koronavirusom, a izolaciju provode na području gradova Zadar (29), Nin (2) te općina Galovac (3), Pašman (3), Poličnik (2), Ražanac (1), Sv. Filip i Jakov (1) te Škabrnja (1).

 Uglavnom je riječ o kontaktima prethodno oboljelih osoba, a šest ih je povezano s proslavama krizmi. 

 Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 370 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 650 stanovnika, a trenutno je 207 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti na području Zadarske županije.

 Na COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 10 pacijenata, a nitko nije na respiratoru.

 U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović komentirao je činjenicu da je Njemačka, zbog porasta broja novozaraženih, Zadarsku županiju uvrstila na crvenu listu europskih regija.

‘To nam je pouka i dokaz onoga o čemu govorimo. Možete se vi osobno osjećati više ili manje ugroženima, možete reći: ‘Neće meni zaraza ništa’, međutim mi smo turistička zemlja i u dobrom dijelu ovisimo od dolasku stranih gostiju.

Znamo da nam najviše turista dolazi iz Njemačke, a kod njih je, i to ne samo kod Nijemaca, vrlo jednostavna računica – ako je broj novozaraženih veći od onog koji državu ili regiju svrstava u zelenu zonu, uvode se restrikcije za njihove državljane. Poruka je njihovim državljanima da u one dijelove Europe i Hrvatske, gdje je povećana incidencija, ne idu. I to ne može biti nikome u interesu”, kaže Božinović.