Udruga Hrvatski radijski forum postala članica Udruženja europskih radija

0
Foto: Hrvatski radijski forum

Na Svjetski dan radija održan je 3. Hrvatski radijski forum na temu ‘Komercijalni radio u suvremenoj Europi’. Na Forumu u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspravljalo se o zakonodavnom okviru, a objavljeno je i da je udruga Hrvatski radijski forum postala 17. članica Udruženja europskih radio postaja (AER).
Otkrio je to u svom govoru Matt Payton, glavni tajnik Udruženja europskih radija i direktor vanjskih poslova britanskog Radiocentra koji okuplja 300 radijskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Radio je ostao snažan. U prosjeku 85% stanovništva u Europi sluša radio svaki tjedan oko dva i pol sata. Na nekim tržištima i više, primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu. U vrijeme kada publika ima sve više mogućnosti, ove brojke su uistinu impresivne.”

Zanimljivo je i da je prema istraživanju Eurobarometra radio medij kojem se najviše vjeruje. Dopredsjednik udruge Hrvatski radijski forum Luka Đurić istaknuo je da je to velika odgovornost. Zadovoljan je što komercijalne radio postaje u Hrvatskoj ne zaostaju za europskim kolegama. Istaknuo je kako komercijalni mediji od zakonodavca očekuju suvremeni pravni okvir.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako će se vrlo brzo vidjeti hoće li nova regulacija odgovarati radijskim nakladnicima.

Je li vam to odijelo po mjeri, vi ćete sami reći. Ako vas negdje žulja i stišće to nije dobro, a isto tako nije dobro ni ako je, metaforički rečeno, preširoko odijelo. Kakvu regulaciju želimo? Želimo zdravu regulaciju koja ne stišće, ali isto tako koja nije ni preširoka.”