Udruga općina podržava zaokret Mosta o javnoj upravi

0
Udruga općina podržala je stav ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović  prema kojem se broj jedinica lokalne i regionalne samouprave ne može smanjti bez analize i temeljitog istraživanja, ocijenivši da se radi o “pozitivnom zaokretu” Mosta u promišljanju javne uprave.

Iako se prije preuzimanja vlasti Most glasno zalagao za ukidanje i rezanje jedinica lokalne i regionalne samouprave, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović potvrdila je dugogodišnji stav Udruge općina kako  se ovako važne odluke ipak ne mogu i ne smiju provesti bez analize i temeljitog istraživanja, priopćila je  Udruga općina.
Udruga smatra da je riječ o pozitivnom zaokretu u promišljanju javne uprave jer lokalna samouprava ima snažan utjecaj na kvalitetu i unaprjeđenje života stanovnika.
Kao prva spona između vlasti i naroda u hrvatskim selima, naseljima i gradovima, lokalna samouprava mora biti dovoljno osnažena, a tijela javne uprave na usluzi građanima. Pritom su promjene i reforme nužne, ali se ne smiju donositi bez temeljitih i sustavnih analiza i studija. Cilj je decentralizirati i olakšati sustav javne uprave, a ne mahnito i nepromišljeno stvarati rezove i ljudima u selima uskraćivati njihovo pravo na razvoj, uslugu i bolji životni standard, zaključio je predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.