Udruga “Ruke ljubavi”: Nedostatak pedijatara u Splitu propust je rukovodstva Doma zdravlja

0

Nakon što je problem nedostatka pedijatara u Splitu bila tema jučerašnje sjednice Skupštine Splitsko -dalmatinske županije, danas se oglasila prozvana udruga “Ruke ljubavi”.

Naime, ravnatelj Doma zdravlja,  Dragomir Petric ukazivanja na mogućnost da oko 10 tisuća djece u županiji ostane bez svojih pedijatara nazvao je umjetnim problemom i politikanstvom, a nama je predsjednica udruge , Ivana Bilić te tvrdnje opovrgnula rekavši kako se udruga ne bavi politikom ni na koji način:
Udruga se bavi isključivo unaprjeđenjem zdravstvene zaštite  djece, a to što su rad udruge prepoznale neke političke opcije samo govori  u prilog tome da problem postoji i da ga članovi udruge nisu izmislili. Udruga nije odlučila organizirati zdravstvenu zaštitu umjesto stručnih ljudi, nego ukazuje na očite propuste rukovodstva Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije.

Istina je da djeca ni na otoku Lastovu nemaju pedijatra, kako je jučer istaknuo ravnatelj Petric, ali udruga, kaže , očekuje da njegova briga budu pedijatrijski timovi u Splitsko – dalmatinskoj  županiji, a problem u Splitu je gorući:
Već imamo ordinaciju u kojoj kao pedijatar radi liječnik obiteljske medicine. Imamo tri pedijatra koja su pred samu mirovinu, doslovno im produžavamo ostanak po 6 mjeseci, a problem je manjak raspisivanja specijalizacija, liječnici nemaju koncesije i nezadovoljni su u domovina zdravlja. Gospodin Petric nam se nikada nije udostojio javiti, a mi imamo podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i podršku UNICEF-a, ali stvari zapinju na lokaloj upravi i samoupravi.

Nešto je tu naopako, na otoku Hvaru pedijatrica radi na zamjeni u ordinaciji opće medicine, a u Makarskoj liječnik opće medicine radi u pedijatrijskoj ambulanti, a nemjerljiva je razlika u trajanju njihove edukacije kaže predsjednica udruge, te dodaje kako su liječnici obiteljske medicine kroz svoje školovanje odslušali samo tri mjeseca pedijatrije.

Osvrnula se Bilić i na Petricov argument kako nigdje u svijetu pedijatri nisu u primarnoj zaštiti:
Takav sistem je prisutan u Velikoj Britaniji, ali daleko smo mi od toga. Nije istina da u svijetu ne postoji primarna zdravstvena zaštita i da ne postoje pedijatri. Pozivam ga da mi navede točno zemlje u kojima ne postoji pedijatar.

Čini se kako se ista stvar sprema i ginekolozima, jer Petric ističe kako su sve specijalizacije osim obiteljske medicine upitne, no Bilić tvrdi kako svaki savjesni liječnik obiteljske medicine neće staviti ruku na dojenče:
Te ordinacije nemaju sobu za izolaciju, pa su moguće situacije da se u istoj čekaonici nađu osoba na metadonskoj terapiji, žena koja je prošla kemoterapiju čiji je imunitet na nuli i dijete s vodenim kozicama.

Kontaktirali smo i prozvanu pedijatricu dr. Anku Dadić Matavulj koja nam je odgovorila pisanim putem. Navela je kako njen tim skrbi za 925 djece u dobi do 7 godina , te za 715 djece u dobi od 7 do 14 godina. Na odluku roditelja o izboru liječnika, kaže, ne može utjecati osim zamoliti da prenesu karton kod obiteljskog liječnika, a nakon 40 godina rada u pedijatriji ne želi se opravdavati što se brine za svoje male pacijente.

Tražila je odgodu odlaska u mirovinu upravo zbog svojih pacijenata, do dolaska prvog specijaliste pedijatra sa specijalizacije.