Udruga Život; ministre Romiću poništite natječaj

0
Foto: Arhiva

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i popularna Mjera 4, koja je posljednjih mjeseci u fokusu zainteresirane javnosti, i dalje glavobolje zadaje brojnim Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su i dalje čvrsti u svojim stavovima kako Pravilnike i Natječaje treba hitno poništiti. Sa svojim stavovima i potencijalnim rješenjima situacije, upoznali su i novog resornog ministra, Davora Romića, kojem će zasigurno jedna od prvih odluka u mandatu biti vezana uz sporni natječaj.

Razlog ovog obraćanja, kažu, stoji u činjenici da je u zadnjoj godini mandata prošle Vlade napravljeno niz nezakonitih, protuustavnih i protupravnih radnji te je doneseno niz odluka koje su bile na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a samim time i na štetu Republike Hrvatske i njene poljoprivrede u cjelini. Odugovlačenje s potpisivanjem odluka za prvi natječaj koji je zaključen sredinom travnja prošle godine, a za kojeg je rang lista formirana još u studenom, samo je još jedan u nizu dokaza da stvari ne funkcioniraju kako treba, istaknuo je tajnik udruge Život Miroslav Kovač.

Iako se svi zaklinju u sad već ofucanu parolu OPG – ovi su temelj ravoja i opstanka poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj, politike u Hrvatskoj posljednja dva desetljeća OPG – ove su dovele do izumiranja. Kovač pak ističe kako se posljednjih mjesec dana stvari ipak pomoču s mrtve točke, prije svega kada je pitanju komunikacija interesnih udruga i saborskih zastupnika.

Iako nemaju povratnu informaciju kada bi se trebalo odlučivati o sudbini prvog natječaja za Mjeru 4, a time i sudbini brojnim malih proizvođača na ruralnom prostoru, iz udruge Život poručuju kako će u svojim nastojanjima ustrajati, jer kažu bore se za bolji položaj OPG – ova a time i svih građana Hrvatske. Problem koji ističu je gospodarski problem Hrvatske, a da je tome tako dovoljno govori i podatak koji kaže kako se samo na uvozu hrabe godišnje gubi oko 3 posto BDP – a.

Ostaje nam pratiti kako će neslavna pozicija Mjere 4 završiti. Za tu odluku će trebati hrabrosti, ali i znanja, što očito prethodna garnitura u ministarstvu nije imala.