U Beogradu u tijeku saslušanje uhićenih pripadnika Torcide

0
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U prekršajnom sudu u Beogradu u tijeku je saslušanje uhićenih navijača splitske Torcide, a saslušano ih je devet od 27 privedenih, potvrdio je  predsjednik suda.

Policija je u petak rano ujutro uhitila i privela u policijsku postaju Grocka ukupno 28 navijača, a poslije saslušanja protiv njih podnijela prekršajne prijave za “drsko i beobzirno ponašanje u skupini”, za što je po zakonu o javnom redu i miru zapriječena kazna od 30 do 60 dana.

Uhićeni pripadnici Torcide  su okrivljeni da su, na putu ka Bugarskoj gdje je Hajduk u Sofiji igrao sa Slavijom, na benzinskoj crpki “Mola” u beogradskom prigradskom naselju Vrčin u četvrtak ujutro oko 3,30 sati uzeli raznu robu iz prodavaonice, vrijednu oko 200.000 dinara ( 1.680 eura), a nisu platili, dok je jedan pripadnik skupine osumnjičen za ispisivanje grafita s ustaškim znakovljem.

Jedan okrivljeni je malodoban, pa se protiv njega ne vodi ovaj skraćeni postupak, izjavio je predsjednik prekršajnog suda Milan Marinović.

Očekuje se da bi  dežurni sudac  do kraja večeri trebao izreći presude okrivljenima, a poslije toga im teče osmodnevni rok da se žale na odluku suda, no žalba ne odgađa izvršenje presude.

 

Ranije…….

Srbijanska policija i suci za prekršaje u Beogradu saslušavaju u petak poslijepodne navijače Hajduka, uhićene zbog sumnje da su na putu prema Sofiji oštetili benzinsku postaju u beogradskom predgrađu Vrčin, ispisvali ustaške grafite te ukrali piće, cigarete i drugu robu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da putem veleposlanstva u Beogradu prati situaciju i da će poduzimati odgovarajuće mjere.

Veleposlanstvo čeka punu i službenu informaciju od srbijanskih vlasti o privedenim osobama i okolnostima privođenja. Očekuje se da privedeni hrvatski državljani danas budu izvedeni pred nadležna pravosudna tijela, kada će biti poznato za što ih se tereti“,navode iz Ministarstva.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u petak rano ujutro na autocesti zaustavljeno 400 hrvatskih navijača, nakon provjere 28 ih je uhićeno pod sumnjom da su odgovorni za pljačku benzinske postaje u Vrčinu, te da im  zbog nepristojnog, drskog i bezobzirnog ponašanja prijeti im kazna od 30 do 60 dana zatvora. Uhićeni pripadnici Torcide  bi do kraja dana trebali  biti izvedeni pred suca za prekršaje.

Beogradski mediji navode kako bi navijači koji su ispisali grafit s ustaškim znakovljem mogli i kazneno odgovarati.