Na teren izlazi 8 tisuća popisivača

0
Foto: dzs.hr

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a ujutro popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje od vrata do vrata.

Oko 20 sati pala je stranica na kojoj se može samopopisati, vjerojatno zbog navale građana.

Do nedjelje poslijepodne  samostalno se popisalo 1.326.000 građana, najviše njih u Zagrebu.

Popis je započeo 13. rujna i sastoji se od dvije faze, a građani će odlučiti na koji će način biti popisani.

Građani su u fazi samopopisivanja od 13. do 26. rujna  samostalno mogli popisati sebe i članove svog kućanstva prijavom u portal e-građani.

U drugoj fazi popisa, terenskom popisivanju, od 27. rujna do 17. listopada na teren izlaze popisivači, njih nešto manje od 8000, koji će u osobnom intervjuu sa stanovništvom popisati sve jedinice koje se nisu popisale u prvoj fazi.

Oni će također uzeti kontrolnu šifru od kućanstava koja su se samostalno popisala na portalu e-Građani. Iznimno, ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve jedinice, razdoblje popisivanja će se produžiti do 29. listopada.

Kontrolnu šifru treba zapisati na papir, poslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja), kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču, zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Sam popisni upitnik ima 16 stranica na kojima su, dakle, pitanja koja se tiču stanovništva, kućanstava i stanova.

Građani će tako trebati ispuniti podatke koji se tiču identifikacije, što uključuje, dakako, grad odakle dolaze, ulicu, ali i podatak o broju osoba u stanu.

Što se tiče podataka o osobi, državu tako zanima njezino bračno stanje, vrsta životne zajednice u kojoj živi, broj djece, razlog prisutnosti u mjestu u kojem se nalazi, koliko se dugo u tom mjestu namjerava nalaziti, živi li osoba od rođenja u naselju u kojem je trenutno, odakle se osoba doselila, koji je razlog doseljavanja (rad, obiteljski razlozi, povratak, potres, školovanje…) itd. Tražit će se i podaci o roditeljima odnosno majci. Tako je među upitima i ono o mjestu stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe.

Upiti se tiču i onih koji su odsutni, pa anketni listić obuhvaća i temu učestalosti vraćanja u mjesto stanovanja, razloge odsutnosti, ali i namjerava li se osoba vratiti u mjesto stanovanja, koliko je dugo osoba odsutna, koliko dugo namjerava biti odsutna itd.

Među pitanjima je i  državljanstvo građanina, ali i eventualno drugo državljanstvo, narodnost, materinski jezik, vjera, vjerska zajednica…