Umjesto skupocjenog mobitela dobio čokoladicu

0
Foto: Wikipedia

Praksa pokazuje da prijevare putem oglasnika nisu rijetkost – što je potvrdio i jučerašnji slučaj. Nedovoljnu pažnju prilikom narudžbe telefona skupo je platio 54-godišnjak koji je bjelovarsko-bilogorskoj policiji prijavio da je telefonski sklopio dogovor s nepoznatim prodavateljem koji je na prodaju oglasio skupocjeni mobitel za iznos od 2600 kuna.

„Dogovorili su da će oštećeni uplatiti putem poduzeća za transfer novca novčani iznos od 900 kuna, što je i učinio, a zatim će mu prodavač putem tiska poslati navedeni mobitel, te će potom oštećeni uplatiti ostatak novca. Nakon nekoliko dana oštećeni je preuzeo paket na kiosku tiska i kada ga je otvorio u istome se nalazio komad papira i jedna čokoladica, dok mobitela nije bilo“ kazao je u programu Radio Dalmacije glasnogovornik PU Bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved.

Policija savjetuje građanima dodatni oprez prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih, predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama.

Počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljivi, a ponekad se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom, upozorava policija. U nekim slučajevima počinitelji koriste lažni, odnosno tuđi identitet ili račune za transakcije. Oštećeni uglavnom tek nakon otvaranja preuzetog paketa shvate da su prevareni, da je paket prazan ili da je u njemu nešto sasvim drugo i nevrijedno, kaže Medved.

Često se, kažu u policiji, radi o prijevarama u kojima su građani oštećeni za nekoliko stotina kuna ili do dvije tisuće kuna, a kako se progon počinitelja poduzima po privatnoj tužbi oštećenog, dio prevarenih građana niti ne prijavljuje prijevare.