Uoči saborskog zasjedanja zastupnici “miruju”

0
Foto: arhiva

Predsjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol izvjestila je  da je 31, od ukupno 151 izabranog zastupnika podnio zahtjev za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojive dužnosti.

Stigao je 31 zahtjev za mirovanjem mandata – 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a i jedan iz HDSSB-a, rekla je Sobol . Potvrdila je da su mirovanje mandata zatražili svi ministri, premijer, te da su stranke odredile zamjene za takve zastupnike.

Ponovila je kako nisu točna tumačenja da ‘zamrznute’ mandate dužnosnici ne mogu aktivirati sljedećih šest mjeseci. “Svi koji su mandate stavili u mirovanje zbog nespojivosti dužnosti mogu ih aktivirati ponovno u bilo kojem trenutku, trebaju samo u roku od osam dana po prestanku dužnosti poslati zahtjev za aktiviranjem madata“, rekla je Sobol.

Pojasnila je kako je riječ o drugačijem stavljanju mandata u mirovanje od onog kad se to radi zbog nekih osobnih razloga. U tom slučaju, kaže Sobol, mora se čekati šest mjeseci prije nego se može podnijeti zahtjev za aktiviranjem mandata.

Suglasila se s novinarskom konstatacijom da bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, koji je podnio ostavku na mjesto zamjenika šibenskog župana s tim da ona stupa na snagu danom konstituiranja Sabora, zapravo “pokušava sjediti na dvije stolice“.