Upaljen olimpijski plamen!

0
Foto: IOC Media

Grčka glumica u ulozi drevne svećenice boga Zeusa, Katarina Lehou, upalila je u grčkoj Olimpiji točno u podne po lokalnom vremenu olimpijski plamen. Upaljen je, prema drevnoj tradiciji, ispred hrama božice Here sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala.

Povorka od tridesetak plesačica i plesača plamen je otpratila do stadiona na kojem su se održavale drevne olimpijske igre, gdje je njime upaljena olimpijska baklja. Rio de Janeiro će uz podršku svih Brazilaca postati spektakularna pozornica na kojoj će se prikazati ono najbolje od ljudskog duha. Stanovnici Brazila srdačno će dočekati cijeli svijet i oduševiti nas svojom životnom radošću i strašću za sportom, rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Prvi je baklju preuzeo grčki gimnastičar i svjetski prvak Lefteris Petrounias. Štafetno putovanje olimpijske baklje u Grčkoj trajat će šest dana. Ukupno 450 bakljonoša nosit će je 2.235 kilometara, posjetit će sedam arheoloških nalazišta te antički grad Maraton i otoke Zakintos i Krf. Putovanje po Grčkoj završit će 27. travnja na stadionu Panathinaikos, mjestu održavanja prvih Olimpijskih igara modernog doba 1886. godine. Baklja će prije svog odlaska u Brazil biti izložena do 2. svibnja u Olimpijskom muzeju u Lausanni.

Štafeta po Brazilu započinje 3. svibnja u glavnom gradu Braziliji. Olimpijski će plamen u 95 dana posjetiti 329 brazilskih gradova i gradića te prevaliti 20.000 kilometara cestom i 10.000 kilometara zrakom. Olimpijsku baklju nositi će oko 12.000 bakljonoša, a zadnji među njima će 5. kolovoza na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Riu upaliti plamen na stadionu Maracanã.

Obred paljenja olimpijskog plamena potiče iz 8. stoljeća pr. Kr., kada su stari Grci počeli održavati Olimpijske igre. Vatru su smatrali božanskim elementom a kako bi osigurali čistoću olimpijskog plamena, palili su ga pomoću konkavnog zrcala. Ta se tradicija do danas poštuje, a plamen se pali 90 do 100 dana prije početka Igara. Sam obred i štafetno putovanje po Grčkoj u organizaciji je Grčkog olimpijskog odbora, a organizacijski odbor Igara odgovoran je za putovanje baklje nakon njezinog preuzimanja na stadionu Panathinaikos. Iako je simbolični plamen gorio tijekom OI u Amsterdamu 1928., prvo paljenje olimpijskog plamena modernog doba u Olimpiji i štafetno putovanje do olimpijskog stadiona grada domaćina održano je povodom održavanja Olimpijskih igara 1936. godine u Berlinu.