Uručene državne nagrade na području sporta

0
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

U Zagrebu su svečano uručene najviše državne nagrade na području sporta “Franjo Bučar”. Nagradu za životno djelo u 2017., dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel.

Dobitnici godišnjih nagrada su Deni Lušić, Dina Levačić, Edi Stipić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin i Vlado Lisjak.

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.

Tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić istaknula je da su sportaši naši najbolji ambasadori u svijetu,  a da je naša obveza da im omogućimo uvjete kako bi lakše svladavali prepreke.

Središnji državni ured za šport trenutačno je u završnoj fazi izrade dva vrlo važna dokumenta za hrvatski sport i vjerujem da će kroz koji mjesec biti usvojeni Zakon o sportu i Nacionalni program sporta. Novim Zakonom želimo uvesti kriterije za financiranje svih programa, od krovnih sportskih organizacija do sustavnog financiranja infrastrukture, osigurati radnopravni status profesionalnih športaša, riješiti pitanje liječničkih pregleda, mirovinskog osiguranja športaša te još mnogo toga, rekla je Janica Kostelić te naglasila da su osigurana sredestva za stopostotno povećanje nagrada za vrhunske sportaše.