Uskoro izložba Muzej vode u Splitu

0
Foto: PR; Muzej grada Splita

U nekadašnjoj zgradi vodovoda u Splitu, u samom gradskom središtu u Ulici Domovinskog rata, uskoro bi trebala biti otvorena izložba “Muzej vode u Splitu”, najavljeno je u utorak iz Muzeja grada Splita.

Izložba će, kako su pojasnili, kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazati povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu. Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija.

Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall’Ara iz Milana u kojoj je klesana i splitska Monumentalna fontana. U središnjem gornjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljon s jedinim prikazom cara Dioklecijana u Splitu.

Kada je 1931. godine izgrađena vodovodna pumpna stanica u Kopilici, stara zgrada vodospreme izgubila je svoju izvornu funkciju te se sve do nedavno koristila kao poslovni prostor u kojem su građani plaćali račune za vodu. Ideja da se ovaj prostor pretvori u izložbeni postoji duže vrijeme. Svojedobno se Duško Kečkemet povodom 100. obljetnice obnove Dioklecijanova vodovoda 1980. godine javno založio da se stara zgrada splitskog vodovoda prenamijeni za kulturne svrhe.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i tvrtka Vodovod i kanalizacija Split, autor izložbe i pratećeg kataloga kustos Marijan Čipčić, autori likovnog postava su restauratorica Helena Tresić Pavičić i muzejski tehničar Pedro Saldanha de Megalhaes, a autorica plakata je viša restauratorica Dina Vuletin Borčić.