Uskoro počinje tjedno testiranje učenika

0
Foto: pixabay.com

Zbog porasta broja zaraženih učenika i velikog broja razreda u samoizolaciji, načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović  najavio je tjedno testiranje djece.

– Razmišlja se o tome da se sve škole u Hrvatskoj, dakle srednje i osnovne opskrbe dovoljnom količinom brzih antigenskih testova, i da se ti testovi podijele, pretpostavljam, učenicima, odnosno, roditeljima i da ih se npr. ponedjeljkom prije nego odu u školu provjere jesu li zaraženi ili nisu, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite.

– Ako se pokaže da se neko dijete zarazilo, njihovi kontakti, ako su negativni na testu, ne bi više automatski išli u samoizolaciju. To je nešto na čemu se radi i ubrzo će Ministarstvo izaći s uputom o tome, a mislim da je provjera roditelja je li im dijete inficirano dobro i za dijete i za ostalu djecu i normalno odvijanje školskog procesa, rekao je Božinović.

Ministarstvo obrazovanja uskoro bi trebali izaći s konkretnijim uputama o testiranju djece prije odlaska u školu a testiranje bi moglo početi za desetak dana.

Prema novim pravilima u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kad su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće cijepe, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.