Uz niz zanimljivih jela i koktela na Prokurativama je otvorena manifestacija Future in Tourism

0

Nositelj projekta,Turističko-ugostiteljska škola iz Splita i partnerske škole zaslužne su za još jednu u nizu fantastičnih manifestacija u sklopu 1. Mjeseca gastronomije – Štorije o’spize, u organizaciji Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita. Prva manifestacija, Dan otvorenih vrata, naziva Kad narastem bit ću…Chef, protekla je na splitskim Prokurativama u edukativno-zabavnoj atmosferi. 

Podrške budućim chefovima nije nedostajalo. Svoju su im podršku došli dati  i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina, predstavnici županije,  Stipe Čogelja i Ante Šošić – zamjenici župana Splitsko – dalmatinske županije, te Tomislav Đonlić – pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport te direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije kaže da županija kao osnivač pomaže svim školama, a da su posebno ponosni na izgradnju nove Turističko – ugostiteljske škole u Splitu čija je investicija teška 180 milijuna kuna.

Ponosni smo na ovu investiciju jer znamo da radimo na dodatnoj kvaliteti i izobrazbi mladih kadrova. Izvrsnost je naš pravac, radit ćemo na tome stalno jer to je naša komparativna prednost na ovom zahtjevnom globalnom tržištu. Cilj nam je da naši mladi, ali stariji polaznici cjeloživotnog školovanja uče i rade, budu sve bolji, a s tim i najbolji na svijetu. Stoga i ulažemo u njih jer čovjek je ključ uspjeha u turizmu” – kazao je  mladi dožupan Čogelja.

Učenici su u posebnom ambijentu splitskog trga, na nekoliko kuharskih jedinica  kuhali slasna jela u čemu su im pomagali njihovi mentori, Hrvoja Zirojević iz restorana Dvor, Ivica Katić iz hotela Ambasador, Gorana Milaković – Missy B. i Ivan Temšić, pobjednika Masterchefa 2021.

Sjeckalo se, pripremalo, kuhalo i strpljivo miješalo da bi se na kraju prisutnima podijelilo oko 200-ak  porcija neobičnih i ukusnih  jela. Orzot s kozicama i dimljenim plodovima mora; vegetarijanski rižot s pestom od badema, bosiljka i čipsa od bukovače; vesele njoke  sa skutom, rajčicama i bosiljkom te pljukance s junećim fileom. Nakon degustacije ukusno pripremljenih jela tražila se i porcija više, a u čemu je tajna dobro skuhanih jela objasnio je vrsni chef Hrvoje Zirojević.

Važan je pravilan pristup namirnicama i utkati srce u jelo koje se priprema. Imao sam sreću gledati kako kuhaju moja mama i baka. Ti stari okusi su mi ostali duboko zabilježeni u memoriji i danas kada kuham pokušavam ih ponovo vratiti. Međutim, to danas iziskuje mnogo više energije. Moraš biti jako posvećen svome poslu da se tome približiš. Ne samo radi toga što su naše mame i bake bolje kuhale nego je kvaliteta namirnica bila puno bolja i kvalitetnija” – kazao je Zirojević dok je sa svojim mladim timom učenika pripremao orzot s dimljenim plodovima mora.

Pretvarali su učenici i raznobojne likere u živopisne koktele u čemu im je pomagao  hrvatski barmen, svjetskog glasa Jure Vojković iz Antique sushi bar Split. Autor je on i poznatog koktela Alkar kojeg je napravio povodom 300 godina Sinjske alke. Pronio je njegove okuse svijetom, sve do Tokya  gdje je 2016. godine sudjelovao na svjetskom prvenstvu barmena.

Savjetovao je Jure ovom prigodom mlade kolege kako da postanu što uspješniji u poslu.

Prvenstveno se mora voljeti ono što se radi i biti predan. Završiti srednju turističko -ugostiteljsku školu i onda se nastaviti educirati doma i u svijetu. Najbolje je proći svjetske edukacije na kojima se okupljaju svjetski barmeni jer tu se stvarno puno može naučiti, a na nekoj od edukacija savladati i izradu dekoracija. Iako mi barmeni mnogo radimo s alkoholom potrebno ga je što manje konzumirati. Morate biti primjer u poslu i izvan njega” – savjetuje Jure dok je pripremao piće za koktele.

U  pravljenju koktela u pomoć je priskočila i seniorska plesna skupina Clique. Oni su svojim hip hop plesnim koreografijama cijeloj manifestaciji podarili notu mladenačke lepršavosti, opuštenosti i zaigranosti.

Kad se koktel uz ples mućka još se bolje smućka” – kroz smijeh je kazala skupina mladih plesača nakon što su sa sheikerima u rukama otplesali svoju točku.

Nije se zaboravilo koktelima počastiti ni male “chefove” plesne skupine Clique koji su odjeveni u male kuhare s kuhačama u ruci i otvorili manifestaciju.

Po završetku kuhanja vidno zadovoljna bila je i chefica Gorana Milaković – Missy B.  “Srce mi je kao kuća pogotovo u mome gradu jer gastronomski nije lako zadovoljiti Splićane i Splićanke. Guštala sam kuhati sa mojom ekipom srednjoškolaca za koje sam sigurna da će jednog dana postati veliki kuhari. Nadam se da će me se jednog dana sjetiti” – kazala je chefica Gorana.

Cijela manifestacija proizišla je na temelju zaključaka izvedenih iz Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prema rečenom radi se o poboljšanju kompetencije učenika, podizanju razine stručnosti i kreativnost strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu, mogućnostima zapošljavanja u struci i nastavak obrazovanja na srodnim studijima te promociju zanimanja usmjerenu na učenike osnovnih škola.

“Stoga se program manifestacije Future in Tourism nastavlja  24.-25. listopada u Tehnološkom parku Spinit. Tijekom ta dva dana održat će Dan karijera – Danas mentori… sutra poslodavci i Dan obrazovanja – Ključ za pravi odabir studija.

Na okruglim stolovima, panel raspravama i prezentacijama učenici će iz prve ruke od poslodavaca čuti kako se integrirati u realni sektor. Predstavnici visokih učilišta će ih informirati kako nastaviti školovanje na jednom od visokih učilišta dok će im predstavnici Ministarstva turizma objasniti sve o mogućnostima stipendiranja” -poručila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe RCK Turističko -ugostiteljske škole Split.